Diisel võib muutuda bensiinist kallimaks (1)

BNS
Copy
Valgas Circle-K tanklas maksis diisel täna juba rohkem kui bensiin.
Valgas Circle-K tanklas maksis diisel täna juba rohkem kui bensiin. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Circle K Eesti mootorikütuste müügidirektori Raimo Vahtriku sõnul on diislikütuse ja lennukikütuse hind kerkinud bensiinist veelgi kiiremas tempos, mistõttu võib diislikütuse jaehind muutuda isegi bensiinist kallimaks.

«Hetkel kaupleb Brent toornafta tasemel 126 USA dollarit barreli kohta. Osade analüütikute hinnangul võib Brenti hinnatase tõusta lähipäevadel veelgi. Maailmaturu toornafta hinnatõusust tingituna on järsult tõusnud ka valmistoodangu hinnad – kõige suurem ehk 15-protsendiline hinnatõus on olnud diislikütusel,» ütles Vahtrik BNS-ile.

Kütusehindade jaemüügihindade määramisel lähtub Circle K nii mootorikütuste sisseostuhindadest, riiklikest maksudest ning kohalikust konkurentsis. Toornafta ning valmistoodangu hinnatõusust lähtuvalt näeb ettevõte suure tõenäosusega lähipäevadel jaehindade jätkuvat tõusu.

«Tänaste sisseostuhindade juures on mootoribensiini 95 jaehinna 2 euro tasemeni jõudmine väga reaalne. Suure tõenäosusega võivad jaehinnad ületada oluliselt ka 2 eurot liitri kohta piiri,» tõdes Vahtrik.

Müügidirektor toob välja, et paljudel rafineerimistehastel on soov vähendada Venemaa päritolu nafta kasutamist ja asendada see teiste allikatega. See omakorda mõjutab kütuse hinda, sest alternatiivsete naftatarnijate kasutamine tähendab laovarude vähenemist ja kulukamat tarnet.

«Seega ei ole lähiajal kütusehindade märkimisväärset alanemist oodata. Maailmaturu hinnalanguse puhul on Circle K valmis koheselt jaehindu alandama, kuid tuleb mõista, et Eesti turule jõuab hinnamuudatus tavaliselt 7–10 päevase viitega. Seda eelkõike tanklates oleva kütusevaru tõttu,» selgitas Vahtrik, mis kahjuks tähendab ka seda, et sisseostuhindade tõus veel täies mahus jaehindades ei kajastu.

Circle K Eesti AS ei osta, müü ega vahenda Venemaal ega Valgevenes toodetud mootoribensiine ega diislikütust ning ostab kõik mootoribensiinid ja diislikütused otse Euroopa Liidus asuvatest rafineerimistehastest.

«Meie peamine kütusetarnija, Orleni rafineerimistehas Leedus kinnitas, et alustas toornafta sisseostu ettevõttelt Saudi Aramco. Meie kütuste sisseostu meeskond on igapäevaselt rafineerimistehastega ühenduses ning kõik kütusetarned Eestisse ja Circle K jaamadesse toimuvad plaanitult,» kinnitas Vahtrik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles