Riik jagab juhiseid, kuidas vältida Vene ja Valgevene kaupu

BNS
Copy
Postipakid Venemaa Vladivostoki lennujaamas
Postipakid Venemaa Vladivostoki lennujaamas Foto: Yuri Smityuk / Yuri Smityuk/TASS

Rahandusministeerium andis välja juhise, kuidas saab kehtiva seaduse raames välistada riigihangetes Venemaa ja Valgevene ettevõtjad ning seal toodetud kaubad.

«Venemaa ja Valgevene jätkavad ebaseaduslikku sõjategevust Ukrainas. Paljud meie ettevõtted ja organisatsioonid ei soovi nende riikide ettevõtjate osalemist meie riigihangetel ja seeläbi ka kaudselt nende riikide majanduse toetamist. Selle vältimiseks võib näiteks hanketingimustesse kirjutada otsese keelu osaleda ettevõtjatel, kelle elu- või asukoht on Venemaa Föderatsioonis või Valgevene Vabariigis,» ütles rahandusministeeriumi asekantsler Kaur Kajak pressiteates.

Samuti on rahvusvahelise sanktsiooni seaduse alusel tühised sellised tehingud, mis eeldaks kauba tarnimist sanktsiooni all olevatest piirkondadest. Juhise abil saavad hankijad määrata tingimused, mille alusel välistada oma riigihangetest Valgevene ja Venemaa ettevõtjad või sealse päritoluga kaubad, millele on kehtestatud rahvusvaheline sanktsioon.

«Kuigi tänane olukord Ukrainas võib tekitada soovi kehtestada Vene ja Valgevenega seotud isikutele laialdasi piiranguid, tuleb ka tagada, et Eesti õigusriigina tegutseb kehtivate õigusaktide raamides. Uute meetmete algatamine eeldab vastavaid seadusemuudatusi,» lausus riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Kristel Mesilane.

Kehtiv seadus ei luba diskrimineerida Eestis ja mujal Euroopa Liidus asutatud ettevõtteid, millel on Venemaa või Valgevene kodakondsusega omanikud või mille kaudsed kasusaajad on nende riikide kodakondsusega isikud. Samuti ei ole hankijal võimalik esitada ettevõtjale tingimust, mille kohaselt ta ei tohi hankelepingu täitmisele kaasata Venemaa või Valgevene kodakondsuse või päritoluga töötajaid.

Juhis käsitleb riigihankes osalemise piiramist pakkuja/taotleja elu- või asukoha põhiselt, rahvusvahelise sanktsiooni subjektile ning kaubale, mida tarnitakse rahvusvahelise sanktsiooni all olevast riigist või muult territooriumilt. Eraldi on käsitletud riigihankes osalemise piiramise võimalusi võrgustikusektori hangetes ning kaitse- ja julgeolekuvaldkonna hangetes.

Aastast 2015 kuni 2021 on Eesti hankijad sõlminud 44 lepingut Venemaa ettevõtetega ja üheksa lepingut Valgevene ettevõtjatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles