Valitsus arutab Kreeka abipaketti erakorralisel istungil homme

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi (vasakul) ja peaminister Andrus Ansip.
Rahandusminister Jürgen Ligi (vasakul) ja peaminister Andrus Ansip. Foto: Margus Ansu

Homme kell 10 toimub Vabariigi Valitsuse erakorraline istung, kus arutatakse Euroopa Komisjoni ja Kreeka Vabariigi vahel sõlmitava vastastikuse mõistmise memorandumi kavandi heakskiitmine eelnõu, mille esitab rahandusminister Jürgen Ligi.

Euroala riikide esindajad on põhimõtteliselt kokku leppinud järgmise, aastateks 2012-2014 kavandatava Kreeka abiprogrammi põhimõtted ja tingimused, milles on kavandatud ka Eesti osalus läbi Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF). Programmi aluseks on Euroopa Komisjoni ja Kreeka Vabariigi vahel sõlmitava vastastikuse mõistmise memorandum. Rahandusminister teeb valitsusele ettepaneku memorandumi kavand heaks kiita ja saata see riigikogule.

Kreeka teise laenuprogrammi kogumaht on kuni 130 miljardit eurot. Lõplik vajadus selgub peale erasektori osalemise määra kinnitamist ning Kreeka pankade kapitalivajaduste hindamist. Lisaks on lahtine Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) osalus laenu kogusummas. Seetõttu pole hetkel võimalik öelda maksimaalset Eesti poolt antavat garantiid EFSFi poolt tehtavatele väljamaksetele. Eestile kehtiv kapitalivõti EFSFi võlakohustuste garanteerimisel on 0,2748 protsenti.

Riigikogu heakskiit on vajalik enne kui Eesti valitsus saab Kreekale EFSFi kaudu finantsabi osutamise lepingutega nõustuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles