Välisettevõtted lahkuvad massiliselt Venemaalt

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Hüvasti, Zara! Hüvasti, H&M! Paljud rahvusvahelised rõivatootjad enam Venemaal oma kaupu ei müü. Fotol moe- ja kodukaupade keti H&M poe suletud uksed Moskvas. 
Hüvasti, Zara! Hüvasti, H&M! Paljud rahvusvahelised rõivatootjad enam Venemaal oma kaupu ei müü. Fotol moe- ja kodukaupade keti H&M poe suletud uksed Moskvas. Foto: Vlad Karkov/Scanpix

Päev pärast Venemaa laialdast sissetungi Ukrainasse saatis Ukraina asepeaminister Mõhhailo Fjodorov Apple’i tegevjuhile Tim Cookile kirja, milles palus tehnoloogiahiiul lõpetada oma toodete ja teenuste müük Venemaale.

Ehkki makseteenuste rakendus Apple Pay lõpetas Venemaal töö sanktsioonide kehtestamisega samal päeval, võttis toodete ja teenuste müügi lõpetamise otsus üsna mitu päeva aega. Apple’i toodete müük lõpetati Venemaal 1. märtsil.

Aga kohe esimestel sõjapäevadel kuulutasid Venemaal toodete müügi ning tegevuse lõpetamisest kümned ja sajad välisettevõtted, kelle tooted ja teenused riikide kehtestatud sanktsioonide alla ei läinud.

Ühed esimesed Venemaalt lahkumisest teatajad olid suured rahvusvahelised naftakompaniid, kes on Vene naftatööstusesse matnud kümneid miljardeid dollareid ning kes nüüd ka kõige suuremaid kaotusi kannavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles