Moderna loobub patendikaitsest 92 riigis

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Keeniale annetatud Moderna koroonavaktsiini saadetis. Nüüd on plaanis hakata seal vaktsiine tootma.
Keeniale annetatud Moderna koroonavaktsiini saadetis. Nüüd on plaanis hakata seal vaktsiine tootma. Foto: Brian Inganga

Madala ja keskmise sissetulekuga riigid ei pea kinni pidama Moderna mRNA koroonavaktsiini patendikaitsest. USA ettevõte lubab, et ta ei küsi neilt ka litsentsitasusid.

USA ettevõte Moderna loobub alaliselt oma koroonavaktsiini patendikaitsest 92 madala ja keskmise sissetulekuga riigis. Tootja teatas, et patente ei jõustata nendes riikides enam kunagi eeldusel, et antud vaktsiine toodetakse ainult nendes riikides kasutamiseks, vahendab Politico.

Need 92 riiki on Gavi COVAX Advance Market Commitmenti liikmed, mis on mehhanism, mille eesmärk on tagada vaktsiinide rahastamine madala ja keskmise elatustasemega riikides.

«Me oleme pühendunud pandeemia võitmisele kogu maailmas ja täidame seda oma lubadusega mitte rakendada meie COVID-19ga seotud patente madala ja keskmise sissetulekuga riikides,» ütles Moderna tegevjuht Stéphane Bancel oma avalduses. «Oleme pühendunud COVID-19 vastu võitlemisele kogu maailmas ja valmistume järgmiseks pandeemiaks.»

Moderna soovib samuti toota, täita ja pakendada mRNA-vaktsiine Keenias. Moderna teatas esmaspäeval, et ettevõte on sõlminud Keenia valitsusega vastava kavatsuste deklaratsiooni. Moderna kavatseb investeerida kuni 500 miljonit dollarit (umbes 460 miljonit eurot), et toota Aafrika mandrile kuni 500 miljonit vaktsiinidoosi aastas. Moderna oli juba 2021. aastal teatanud, et soovib ehitada sellise tehase Aafrikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles