Saksa energiahiid kannab maha miljardi euro suuruse Nord Stream 2 investeeringu

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Nord Stream 2
Nord Stream 2 Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Saksa energiafirma Uniper teatas eile õhtul, et on maha kandnud 695 miljoni euro väärtuses Nord Stream 2 ehituseks antud laene ning 292 miljoni eest intresse. Lisaks kaotab Uniper veel 100 miljonit tulevikus saamata jäävalt intressitulult. 

Uniper, milles on enamusosalus Soome Fortumil, on üks Euroopa suurimaid Vene gaasi importijaid, kirjutas Financial Times. Ettevõttel on selleks 200 teravatt-tunni eest tulevasi lepinguid. 

Tegu on ka ühega viiest Euroopa firmast, mis laenasid Vene Gazpromile vastuolulise Nord Stream 2 gaasijuhtme rajamiseks raha. Berliin külmutas projekti aga kahe nädala eest. 

Nord Stream on ettevõttena registreeritud Šveitsi, mille võimud teatasid sel kuul, et firmat ohustab pankrot. 

Pärast Venemaa agressiooni algust 40% langenud Uniperi aktsia tõusis pärast eile hilisõhtul tehtud teadet hommikul 6%. 

Uniperi finantsjuhi Tiina Tuomela sõnul ei pea ettevõte tõenäoliseks probleeme gaasitarnetega Saksamaale. Mullu sai Saksamaa 55% oma maagaasist Venemaalt. "Hindame gaasitarnetega tekkivate probleemide tõenäosust madalaks. Hetkel tundub, et kõik osapooled soovivad tarnete jätkumist," märkis Tuomela, kelle sõnul leidub praeguste, endiselt läbi Ukraina liikuvate gaasitarnete katkemisel ka alternatiive. 

Uniper kavatseb "ajapikku" maagaasi nn "rohelisemate" alternatiividega asendada ja ei plaani Venemaaga enam pikaajalisi lepinguid sõlmida. Samuti soovib ettevõte Saksamaale Wilhelmshavenisse LNG terminali rajada ning lõpetab selle aastaga Venemaalt kivisöe ostmise. 

Uniper on pannud hetkesituatsiooni tõttu pausile ka plaanitud Vene tütarfirma Unipro müügi. Uniperil on 4300 töötaja ja 11-gigavatise tootmisvõimsusega Unipros 84-protsendiline osalus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles