Rahanduskomisjon toetas Ukraina annetuste maksuvabastust (1)

BNS
Copy
Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Andrei Korobeinik.
Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Andrei Korobeinik. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees / Scanpix

Riigikogu rahanduskomisjon arutas oma esamaspäevasel istungil mitmeid juriidiliste isikute poolt Ukraina toetamiseks tehtud annetuste tulumaksust vabastamise ettepanekuid ning pooldas nende maksuvabastust.

Arutelu all olid Eesti Kaubandus-Tööstuskoja, Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni ja rahandusministeeriumi ettepanekud ning Isamaa fraktsiooni esitatud asjaomane eelnõu. Kõik algatused Ukraina toetuseks kandsid ühist eesmärki, kuid erinesid mõnevõrra ulatuse ja tehniliste lahenduste poolest, teatas riigikogu pressiteenistus.

Rahanduskomisjoni esimees Andrei Korobeinik ütles, et teema on väga aktuaalne ja vajab kiiret käsitlemist, et luua paremad võimalused Ukraina inimeste abistamiseks sõjaolukorras.

«Residendist juriidiliste isikute poolt Ukraina toetuseks tehtud annetusete ja kingituste vabastamine tulumaksust motiveerib annetajaid ja aitab seeläbi leevendada sõjakoldes väga keerulises olukorras olevate inimeste toimetulekuraskusi,» ütles ta.

Komisjon toetas rahandusministeeriumi ettepanekut, mille kohaselt residendist juriidiline isik ei maksa tulumaksu Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse säilitamiseks ning sihtotstarbeliselt humanitaarabi andmiseks ja korraldamiseks tehtud annetustelt ja kingitustelt, mis on tehtud 2022. aasta 24. veebruarist kuni 31. detsembrini järgmistele organisatsioonidele: MTÜ Eesti Pagulasabi, MTÜ Mondo, Ukraina Kultuurikeskus, Riigikaitse Edendamise Sihtasutus, Eesti Punane Rist ja Päästeliit. Komisjon on menetluse käigus valmis kaaluma loetelu täiendamist.

Menetluse kiirendamiseks lisati muudatus juba menetluses olevasse maksukorralduse seaduse muutmise seaduse eelnõusse ühegi vastuhääleta. Eelnõu teine lugemine on kavandatud 16. märtsile ja lõpphääletus 23. märtsile.

Samas toetas komisjon paralleelset ka Isamaa fraktsiooni algatatud eelnõu esimese lugemise lõpetamist 16. märtsil.

«Eelnõu võimaldab residendist juriidilistel isikutel teha kuni 2023. aasta 24. veebruarini tulumaksuvabalt annetusi ja kingitusi Ukraina toetamiseks Vabariigi Valitsuse poolt määratavatele kontodele,» selgitas rahanduskomisjoni aseesimees Aivar Kokk.

«Oluline on eesmärk, milles näib olevat üksmeel, ja Ukraina toetamist soodustava muudatuse võimalikult kiire menetlus,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles