Euroopa tipp-pangad otsivad turvalisust

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BNP Paribas peakorter Pariisis
BNP Paribas peakorter Pariisis Foto: SCANPIX

Euroopa suuremad pangad on paigutanud turvalisuse ja likviidsuspuhvri suurendamiseks suuri summasid erinevate riikide keskpankadesse.

Kaheksa Euroopa suuremat panka, mis on eelmise aasta majandustulemused juba avaldanud, on paigutanud keskpankade hoiustele ja arvelduskontodele kokku 816 miljardit dollarit, kirjutab The Wall Street Journal. See on 50 protsenti enam kui 543 miljardit dollarit 2010. aasta lõpu seisuga.

Varude kogumine, mis kestis kogu eelmise aasta jooksul on kollektiivseks vastuseks kasvavale survele, mida avaldatakse Euroopa pangandussüsteemile. Paigutades raha USA, Euroopa ja teiste riikide pankadesse kindlustavad pangad ennast sellega, et raha on paigutatud turvaliselt.

Kuid sellel strateegial on ka negatiivne pool. Selle asemel, et anda majapidamistele, ettevõtlusele ja avalikule sektorile laenu ja paigutavad raha hoopis keskpankadesse, kuivendavad nad Euroopa krediiditurgu veelgi. Keskpankadelt saadavate ülimadalate intresside tõttu kahanevad ka pankade kasumid.

Trendi eesotsas on Prantsusmaa pangad. Société Générale näiteks enam kolmekordistas keskpankadesse paigutatud raha hulka 44 miljardi euroni. BNP Paribas keskpankadesse paigutatud summad kasvasid eelmisel aastal 78 protsenti 58 miljardi euroni. Lisaks neile on keskpankadesse paigutatud hoiused kasvanud Hispaania pankadel Banco Santander ja Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Šveitsi pankadel UBS ja Credit Suisse, Deutsche Bankil ja Briti pangal Barclays.

Raha hulk, mida Euroopa pangad on hoiustanud keskpankadesse on vähemalt 15 aasta suurim, ütles majanduslehele Mediopanca pangandussektori analüütik Andrea Filtri. «Regulaatorid soovivad olla kindlad, et tulemas ei oleks järjekordset likviidsuskriisi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles