Energiahiid Shell lubas tegevusest Venemaal küll loobuda, kuid rahaahnus sai võitu (2)

Erkki Erilaid
Copy
Shelli tankla Saksamaal, kus bensiiniliitri hind tõusis sel nädalal üle 2 euro.
Shelli tankla Saksamaal, kus bensiiniliitri hind tõusis sel nädalal üle 2 euro. Foto: IMAGO/Rene Traut

Financial Timesi andmetel teenib Shell Uurali allahinnatud naftat ostes 20 miljonit dollarit vaid mõni päev pärast seda, kui ettevõte teatas, et lõpetab Ukrainasse sissetungi tõttu oma tegevuse Venemaal.

Alles esmaspäeval teavitas Hollandi-Briti juurtega energiahiid Shell Londoni börsil oma plaanist lahkuda Venemaa ühisettevõttest. Teates märkis ettevõtte tegevjuht Ben van Beurden, et on Ukrainas toimuvast sügavalt šokeeritud. «Meie otsust lahkuda võtame veendunult,» rõhutas ta. «Me ei saa ega tahagi toimuvat kõrvalt vaadata.»

Siiski ostis Shell reedel toormekauplejalt Trafigura 725 000 barrelit Venemaa Uurali toornaftat rekordilise 28,50-dollarilise allahindlusega. Seega maksti nafta eest praegusest turuhinnast veerandi võrra vähem.

Shelli tehing oli esimene, mis viidi lõpule idanaabri nafta avalikul pakkumisel pärast Venemaa tungimist Ukrainasse. Ekspertide hinnangul teenib Shell umbes 20 miljonit dollarit, kui nafta suunatakse läbi nende rafineerimistehaste ja tanklate kaudu tarbijani.

Kuigi Venemaa energiaeksport on sanktsioonide alt välja jäetud, väldib enamik lääne rafineerimistehaseid, panku ja laevaomanikke idanaabrite kaubaturgu. Konsultatsioonifirma Energy Aspects teatas hiljuti, et hoolimata suurtest allahindlustest on 70 protsendi Venemaa toornafta ekspordimahule ostjate leidmisega suured raskused.

Esmaspäevases börsiteates kirjutas naftakompanii, et väljub oma ühisettevõtetest Gazpromi ja sellega seotud üksustest, mille väärtuseks on umbes 3 miljardit dollarit.

Shell lubas müüa oma 27,5-protsendise osaluse nafta- ja gaasiprojektis Sahhalin-2 ning 50 protsendi suuruse osa kahes Siberi naftavälja projektis.

Shell lõpetab ka osaluse Nord Stream 2 gaasijuhtme projektis, milles tal on 10-protsendiline osalus, selle osaluse väärtus on miljard dollarit. Saksamaa, mis pidi gaasijuhtme kaudu kahekordistama oma Venemaa gaasiimporti, peatas hiljuti projekti Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles