Latvenergo ostab maagaasi Norralt, USA-lt ja Katarilt (1)

Copy
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne.
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne. Foto: LEE SMITH

Läti elektrifirma Latvenergo ostab riigi maagaasireservi täitmiseks umbes 2 teravatt-tundi gaasi Norralt, USA-lt ja Katarilt, teatas ettevõte Nasdaq Riia börsile.

Võttes arvesse Ukraina sõjaga seotud riske ja vastavalt valitsuse 24. veebruari korraldusele gaasireserve täiendada, on Latvenergo AS otsustanud hankida kiirkorras 2 TWh gaasi, et tagada firma koostootmisjaamade tarnekindlus.

Lepingud näevad ette veeldatud maagaasi (LNG) tarnet Klaipėda terminali kaudu Inčukalnsi gaasihoidlasse aprillis ja mais. Gaasi tarnivad Norra, USA ja Katar.

Ostetud kogusega tagatakse elektri- ja sooja tootmine Latvenergo jaamades vastavalt 2022. aastaks plaanitud tootmisrežiimile, samal ajal nähes ette gaasireservi võimaliku energiakriisi korral.

Ettevõtte esindajate sõnul pole Latvenergo kontsern sõlminud märkimisväärseid leppeid Vene, Valgevene või Ukraina firmadega, mis võiksid kontserni tegevusele negatiivset mõju avaldada. Samas võib Latvenergo finantstulemusi mõjutada majandustingimuste üldine halvenemine.

Läti valitsus käskis 24. veebruaril, kui Venemaa Ukrainasse tungis, osta Latvenergol täiendavat strateegilist gaasivaru.

Majandusminister Jānis Vitenbergs ütles, et Lätil on hetkel küllaldane gaasivaru, kuid Latvenergole anti vastav korraldus täiendava julgeoleku tagamiseks.

Venema peatas reede hommikul gaasi pumpamise Jamal-Euroopa gaasitorusse, mis viib gaasi Valgevene ja Poola kaudu Saksmaale, teatas Venemaa uudisteagentuur Interfax.

Ria Novosti kirjutab, et gaasitarned lõpetati täna hommikul kell 9 ja seda kinnitavad Saksamaa gaasioperaatori Gascade ning GSA Platformi andmed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles