Sõja mõjud: toorainetel pööraseim hinnatõus alates 70ndatest, nafta hind võib kerkida 185 dollarini

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Sojaubade koristamine.Sojaubade hind on alates aasta algusest kerkinud 23%.
Sojaubade koristamine.Sojaubade hind on alates aasta algusest kerkinud 23%. Foto: DANE RHYS/Scanpix

Ukraina sõda, iseäranis hommikune teade, et Euroopa suurim tuumajaam on rünnaku alla sattunud, tõstis toorainete hinnad kõrgeimale tasemele alates 2008. aastast.

Ennelõunal kerkisid olulisemate toorainete hinnad, iseäranis nisufutuuride hind, mis kerkis ligi 7 protsenti ja jõudis 1200 dollari tasemele – alates aasta algusest on nisu kallinenud 57 protsenti. Kuna Ukraina ja Venemaa toodavad kahepeale kokku umbes 30 protsenti maailma nisust, kardetakse varustuse katkemist. Samuti näitasid ennelõunal tõusu maisi (aasta algusest +28 protsenti) – ja riisifutuurid (aasta algusest +8 protsenti).

Financial Times kirjutab, et nii kiiret hinnatõusu nagu praegu nähti viimati 1970. aastatel. Praegu on toorainete hinnad lehe andmetel jõudnud nii kõrgele tasemele, kus nad olid viimati 2008. aastal.

Nafta kallines samuti pisut, kuid jäi kaugele maha eilsest tippmargist – 119,8 dollarist. Täna ennelõunal maksis Brenti toornafta barrel 110 dollarit, WTI sort 108 dollarit. Alates aasta algusest on nafta kallinenud 43 protsenti.

Investeermispank JP Morgan hoiatas, et kui Vene-Ukraina sõda jätkub pikemalt, siis tekkivate tarneraskuste tõttu võib nafta hind kerkida 185 dollari peale, vahendab Bloomberg.

Kiire hinnatõus pitsitab ka gaasi: maagaasi hind on viimase nädalaga enam kui kahekordistunud, kui enne Ukraina sõja algust möödunud neljapäeval oli Hollandi TTF gaasifutuuride hinnaks napilt 73 eurot, siis nüüd 165.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles