Ukraina taotlus lülitada Venemaa ülemaailmsest internetist välja lükati tagasi

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Maailma internetiaadresside süsteemi haldab ja kontrollib Interneti nimede ja numbrite määramise ühing (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – ICANN).
Maailma internetiaadresside süsteemi haldab ja kontrollib Interneti nimede ja numbrite määramise ühing (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – ICANN). Foto: Repro

Interneti haldamist koordineeriv rahvusvaheline mittetulundusühing (ICANN) teatas Ukrainale, et ei sekku sõtta Venemaaga, lükates tagasi nende palve lõigata Venemaa ülemaailmsest internetist ära.

Ukraina ettepanek ei ole tehniliselt teostatav ega kuulu meie kompetentsi, selgub ICANNi vastusest Ukraina ametnikele, teatab CNN.

«Nagu teate, on internet detsentraliseeritud süsteem. Mitte ühelgi osalejal pole võimalust seda kontrollida ega sulgeda,» kirjutas ICANNi tegevjuht Göran Marby oma vastuses.

Marby väljendas oma isiklikku muret ukrainlaste heaolu pärast ja nende riigilt nõutava kohutava lõivu pärast, kuid märkis, et «meie missioon ei laiene karistusmeetmete rakendamisele, sanktsioonide kehtestamisele ega internetile juurdepääsu piiramisele sõltumata provokatsioonidest».

«Põhimõtteliselt on ICANN loodud Interneti toimimise tagamiseks, mitte selle koordineerimisrolli kasutamiseks selle töö peatamiseks,» märkis ta.

Interneti haldamise eksperdid ütlesid varem CNNile, et ICANN lükkab eeldatavasti Ukraina palve tagasi ning Ukraina ettepanekul võivad elluviimise korral olla laastavad tagajärjed tavalistele Venemaa internetikasutajatele, sealhulgas dissidentidele.

Taotluses, mille Ukraina esmaspäeval ICANNile saatis, nõuti Venemaa interneti riigikoodi .RU ja selle kirillitsas ekvivalendi tühistamist. Ukraina esindaja Andrii Nabok ütles ka, et saadab Euroopa ja Kesk-Aasia piirkondlikule Interneti-registrile eraldi päringu, milles palub tagasi võtta kõik Venemaale määratud IP-aadressid.

Venemaa IP-aadresside tagasivõtmine oleks võinud tõhusalt põhjustada Venemaa veebisaitide internetist kadumise, ütles USA-s asuva mõttekoja Center for Democracy and Technology tehnoloogiadirektor Mallory Knodel.

See tähendaks ka seda, et nutitelefonid, arvutid ja muud seadmed Venemaal ei pääseks ligi laiemale internetile, kuna neil poleks enam määratud IP-aadresse, mis suudaksid neid seadmeid globaalses võrgus tuvastada, lisas Knodel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles