Inflatsioon ületab Türgis juba 50 protsendi piiri

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Istanbuli Suur Bazaar.
Istanbuli Suur Bazaar. Foto: DILARA SENKAYA

Türklaste elu muutub jätkuvalt märkimisväärselt kallimaks. Veebruaris tõusis inflatsioon üle 50 protsendi ning tootjahindade muutus oli veelgi drastilisem.

Türgi hinnad tõusid veebruaris viimase 20 aasta kiireimas tempos, kuna liiri kurss kukkus ning toiduainete ja energia hinnad tõusid, tekitades rahulolematust majanduse olukorra üle, vahendab Financial Times.

Tarbijahinnaindeks tõusis veebruaris 54,4 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, teatas Türgi statistikaamet neljapäeval. Andmed mõjutasid Türgi liiri, mis langes neljapäeval 0,8 protsenti, umbes 14 liirini dollari suhtes.

Eriti kallinesid transport, kodumasinad ja toiduained. Statistikaameti andmetel tõusid tootjahinnad veebruaris võrreldes eelmise aasta sama perioodiga koguni 105 protsenti.

Erdoğan säilitab lõdva rahapoliitika

Tarbijahindade tugeva tõusu peamiseks põhjuseks peetakse Türgi lõdva rahapoliitikat. Vaatamata kõrgele inflatsioonile on Türgi keskpank viimase aasta jooksul mitu korda hoopiski alandanud baasintressimäära, viimati 14,0 protsendini.

President Recep Tayyip Erdoğan on avalikult vastu kõrgetele intressimääradele, mida majandusteadlased soovitavad kõrge inflatsiooni vastu. Lisaks sellele on Ukraina sõja taustal nafta- ja energiahinnad kõrged.

Türgil on tihedad suhted Ukraina ja Venemaaga. Ankara mõistab sissetungi hukka, kuid ei osale Venemaa vastu suunatud sanktsioonides. President Erdoğani pressiesindaja Ibrahim Kalin õigustas seda otsust oma riigi tihedate majandussidemetega Venemaaga. Samuti rõhutas ta CNN Internationali saates, et suhtluskanal Venemaaga peab jääma avatuks.

Veel veebruaris ütles Türgi rahandusminister Nureddin Nebati intervjuus Jaapani ajalehele Nikkei, et ta eeldab, et tarbijahinnad saavutavad haripunkti aprillis. Siiski ei oodanud ta, et inflatsioon ületaks 50 protsenti.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles