Sutt: ukrainlastel on nüüd Eesti tööturule lihtsam pääseda

PM Majandus
Copy
Andres Sutt.
Andres Sutt. Foto: Jaan Vanaaseme/Postimees

Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) peadirektori otsusega tohivad Ukraina kodanikud, kelle Eestis viibimise alus on peatselt lõppemas, Eestis ajutiselt edasi viibida. Ukrainast saabuvad sõjapõgenikud saavad kohe siin töötamist alustada, kui tööandja on nende lühiajalise töötamise registreerinud PPA-s.

«Arusaadavalt on Ukraina kodanikel Venemaa agressiooni tõttu praegu väga ohtlik kodumaale naasta," ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.

Tema poole on pöördunud hulk ettevõtjaid, kes on mures oma töötajate viisade ja lubade lõppemise pärast ja riik on siin juba teinud vajalikud sammud, et võimaldada neil ohutult Eestisse jääda. 

Juba Eestis viibivad Ukraina kodanikud ei pea viisa või muu viibimise aluse pikendamist taotlema. Kui Ukraina kodanik soovib Eestis töötamist jätkata, peab tema tööandja selle taas registreerima Politsei- ja Piirivalveametis. Eestisse saabuvad Ukraina sõjapõgenikud pääsevad siia viisavabalt, nende tööle asumiseks tuleb aga tööandjal tuleb registreerida PPA-s lühiajaline töötamine.

«Peame nii riigi kui ettevõtjatega olema valmis Ukraina inimesi igati toetama ja see tähendab ka nende siin viibimise ja siia saabumise lihtsustamist, samuti töövõimaluste pakkumist. Selleks vajaliku bürokraatia vähendamine on vähim, mis me teha saame. Samuti oleme nii Euroopa Liidu kui valitsuse tasandil lähiajal arutamas, kuidas Ukraina sõjapõgenike Eestis elamist ja töötamist ning nende sotsiaalset kindlustunnet veelgi toetada,» lisas Sutt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles