Venemaa oligarh ennustab riigile karmi kriisi (3)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Venemaa oligarh Oleg Deripaska.
Venemaa oligarh Oleg Deripaska. Foto: Scanpix/ Evgenia Novozhenina/ Reuters

Venemaa oligarh Oleg Deripaska prognoosib, et riiki ootab Ukraina ründamise tõttu ees karm, vähemalt kolm aastat kestev kriis.

«Saan sellest teistest paremini aru. Kui inimesed räägivad sellest, kas raudne eesriie langeb või mitte, siis see on juba langenud. Vähemalt kolm aastat kestev kriis saab olema karm. Korrutage 1998. aasta kriis vähemalt kolmega,» vahendab Interfax Krasnojarski majandusfoorumil esinenud metallitööstur Deripaska tõdemust.

Deripaska sõnul tuleb raudne eesriie uuesti eemaldada. Esimene samm selleks on rahu taastamine. Teise sammuna tuleks Deripaska sõnul ausalt arutada, kus elatakse, kuidas elatakse, mis tingimustes, kes mille üle otsustab ja milliseid riske kannab.

Deripaska sõnul on kolme nädala pärast selge, mis riigipankadest sanktsioonide tulemusena saanud on.

Siberi elanikest rääkides arvas Deripaska, et seal tuleks arendada sooduslaenude süsteemi, mis lubaks ehitustegevust juba suvel toetada. «Väike- ja keskmise suurusega ettevõtlus, hüpoteegid, kõik põllumajanduse arendamise küsimused – kõike seda tuleb rahastada. Ilm selleta kukub sisemajanduse kogutoodang jälle 20 protsenti, sellega me juba 1990ndatel eksperimenteerisime,» lausus ta. 

Oleg Deripaska on tööstusgrupi Basic Element asutaja, tal on ärihuvid alumiiniumitööstuses, energeetikas, ehituses, põllumajanduses ning mujal.

Deripaska oli enne eelmist finantskriisi 2008. aastal Forbesi arvestuste kohaselt Venemaa rikkaim mees ning maailmas rikkuselt 9. kohal, kuid finantskriisis kaotas börside languse ning suurte võlgade tõttu peaagu kõik.

Tänase seisuga hindab Forbes Deripaska varade väärtuseks 2,9 miljardit dollarit. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles