Asjatundjad: teatud tingimustel võib bensiiniliitri hind tõusta kahe euroni

Erkki Erilaid
Copy
Kütusehinnad Tallinnas 2. märtsil 2022. Et bensiiniliitri hind kerkiks kahe euroni, on ebatõenäoline, kuid mitte võimatu.
Kütusehinnad Tallinnas 2. märtsil 2022. Et bensiiniliitri hind kerkiks kahe euroni, on ebatõenäoline, kuid mitte võimatu. Foto: Erakogu

Kuna OPEC+ riikide kohtumi­se eel suuri ­lootu­si tootmise ­suurendamisele ei pandud, kerkis Brenti ­naftabarreli hind eile järsult üle 111 dollari. Viimati maksis must kuld nii ­palju 2014. aasta ­juunis. Ehkki poliitikud ja turuosalised on kutsunud OPECi riike tootmist suurendama, on jutt kõlanud kurtidele kõrvadele. Ega kartellil olegi eriti võimalusi tootmist suurendada, sest praegugi ei suuda mitu riiki oma kvoote täita.

Nafta kallinemise põhjus ei ole siiski mitte OPECi ­otsused, vaid see, et Putini sõja tõttu loobuvad paljud rafineerimisfirmad meie idanaabri naftast. ­Venemaa on USA ja Saudi Araabia järel suuruselt kolmas naftatootja maailmas ning tavaliselt ekspordib riik päevas 5–7,5 miljonit barrelit naftat. Euroopa oli seni Venemaa toornafta suurim importija, siia jõudis 53 protsenti ja Aasiasse 39 protsenti naftast. Analüütikute hinnangul on umbes 70 protsenti Venemaa toornaftast praegu ostjate kadumise tõttu ripakil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles