Gaasi hind tõusis Euroopas ajutiselt ajaloo kõrgeimale tasemele (4)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Euroopa maagaasi hind püstitas uue hinnarekordi.
Euroopa maagaasi hind püstitas uue hinnarekordi. Foto: INA FASSBENDER

Energiahinnad käituvad kapriisselt: kohati maksis maagaasi megavatt-tund peaaegu 194 dollarit ehk rohkem kui kunagi varem.

 

Hirm võimalikust gaasipuudusest, mis on tingitud Venemaa sissetungist Ukrainasse ja Lääne sanktsioonidest, põhjustab Euroopa maagaasiturul segadust, vahendab Der Spiegel.

Kolmapäeva hommikul tõusis Hollandi võrdlusturul TTF aprillis tarnitava maagaasi megavatt-tunni hind kahe tunni jooksul 128 eurolt peaaegu 194 euroni. Maagaas ei ole kunagi varem olnud nii kallis. 2020. aasta suvel oli maagaasi megavatt-tund endiselt saadaval vähem kui viie euro eest.

Alles eelmisel nädalal hirmutas Venemaa ekspresident Dmitri Medvedev, et Euroopa maagaasi hind kerkib kahele eurole kuupmeetri kohta, mis vastaks umbes 195 eurole megavatt-tunni kohta.

Euroopa maagaasi hind jõudiski selle lähedale olevale rekordhinnale enne kui see hakkas taas langema. Pärastlõunal oli maagaasi futuuri hind langenud umbes 153 euroni megavatt-tunni kohta.

Venemaa on oluline tooraine lähteriik. Ukraina sõda mõjutab seega ka energiaturgusid ja õhutab arutelusid energiapoliitika uue suuna üle. Juba enne Venemaa rünnakut Ukrainale oli gaasi hind viimastel kuudel märkimisväärselt tõusnud, mis on tõstnud ka tarbijate kulusid ja inflatsioonimäära üle Euroopa.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles