Vene miljardärid üritavad peita oma superjahte Maldiividele (3)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Vladimir Potaninile kuuluv 88 meetri pikkune superjaht Nirvana.
Vladimir Potaninile kuuluv 88 meetri pikkune superjaht Nirvana. Foto: Peter Seyfferth

Kremlile lojaalsete miljardäride luksusjahid võivad sattuda Lääne poolt kehtestatud Venemaa sanktsioonide alla. Et oma staatussümboleid päästa vaatavad oligarhid Maldiivide poole.

 

Maldiivid on ilmselt muutumas vastuoluliste ja mõnel juhul isegi rahvusvaheliselt sanktsioneeritud oligarhide rikkuse mekaks. Vähemalt viis Venemaa miljardäridele kuuluvat superjahti viibisid hiljuti India ookeani saareriigis, millel puudub väljaandmiskokkulepe USA-ga, teatas uudisteagentuur Reuters, viidates laeva jälgimisteenuse andmetele.

Laevade saabumine Sri Lanka ranniku lähedal asuvasse saareriiki järgnes väidetavalt rangete Lääne sanktsioonide kehtestamisele Venemaa vastu vastumeetmena Ukraina sissetungi eest 24. veebruaril.

Konkreetsemalt on tegemist järgmiste juhtumitega:

  • Näiteks viibib Maldiividel alumiiniumihiiglasest Rusali asutaja Oleg Deripaska superjaht Clio, kelle suhtes USA juba 2018. aastal sanktsioone rakendas. Laev oli kolmapäeval ankrus Maldiivide pealinna Malé lähedal, selgub Marinetrafficu laevaandmebaasist.
  • Terasetootja Evraz kaasasutaja Aleksander Abramovile kuuluv Titan saabus väidetavalt saareriiki 28. veebruaril.
  • Venemaa rikkaimale mehele Vladimir Potaninile kuuluv 88 meetri pikkune Nirvana.
  • Samuti on Maldiivide vetes kaks teist jahti, mis kuuluvad Venemaa miljardäridele.

Enamikku neist laevadest nähti viimati ankrus Lähis-Ida sadamates käesoleva aasta alguses. Maldiivid ei ole seni avalikult reageerinud jahtide saabumisele oma territoriaalvetesse.

Vahepeal on USA teatanud, et võtab ranged meetmed, et konfiskeerida sanktsioonide all olevate venelaste vara. «Järgmisel nädalal käivitame mitmepoolse Atlandi-ülese töörühma, et tuvastada, leida ja külmutada sanktsioonide all olevate Venemaa ettevõtete ja oligarhide varad ehk nende jahid, nende villad ja kõik muud ebaseaduslikult saadud varad, mida me saame leida ja seadusega külmutada,» teatas Valge Maja.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles