Sõda ei loe: Venemaa gaasitarned Euroopasse püsivad rekordtasemel (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Peale järjekordset pommirünnakut parandavad töölised Kiievis gaasitoru. Samal ajal liiguvad gaasitarned Euroopasse probleemivabalt.
Peale järjekordset pommirünnakut parandavad töölised Kiievis gaasitoru. Samal ajal liiguvad gaasitarned Euroopasse probleemivabalt. Foto: SERGEY KOZLOV/Scanpix

Kuigi Ukraina ja Venemaa vahel käib sõda ja lääneriigid on Venemaale selle eest rangeid sanktsioone kehtestanud, voolab Venemaa gaas läbi Ukraina jätkuvalt Euroopasse.

Handelsblatt kirjutab, et kuigi Ukraina territooriumil käib sõda, siis Ukraina gaasiinfrastruktuuri haldaja GTSOU kinnitusel püsivad Venemaa gaasitarned Euroopasse rekordtasemel.

Alates sõja puhkemisest kuni eilseni kasutasid Vene gaasitootjad 97–100 protsenti oma Ukrainas broneeritud võimsusest, et gaasi Euroopasse transportida. Seda on rohkem kui sõjale eelnenud päevadel.

GTSOU juht Sergei Makogon ütles Handelsblattile, et nad täidavad jätkuvalt võetud kohustusi klientide ees. Praegune gaasitranspordi maht on 109,2 miljonit kuupmeetrit, lisas Makogon.

Handelsblatti andmetel kasutas Venemaa sõjale eelnenud nädalatel osa päevadel ainult kuni 50 protsenti broneeritud mahust, mida Euroopa, eesotsas Saksamaaga, kritiseeris.

Transpordimahud gaasitarbijaid ei lohuta. Sõja puhkemine ajas gaasi hinna uutesse kõrgustesse. Kui vahetult enne sõda oli gaasi hind Hollandi gaasibörsil 73 eurot, siis tänaseks on see hind kerkinud 191 euroni.

Gaasitarnetega seoses on Poola teinud üleskutse Venemaa Euroopa energiasüsteemist lahti ühendada, vahendab Politico. See ei ole aga kerge, sest praegu saab Euroopa 40 protsenti vajalikust gaasist Venemaalt ning kiireid alternatiive ei ole veel leitud, mida üleöö kasutusele võtta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles