Valitsus hakkab Yandexi taksoteenuse edasist saatust arutama

BNS
Copy
Yandex takso
Yandex takso Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul ei ole Eesti valitsus Euroopa Liidu ülestele sanktsioonidele lisaks täiendavaid piiranguid kehtestanud, kuid kindlasti jätkuvad arutelud nende võimaluste üle tulevatel päevadel ning muu hulgas tuleb otsa vaadata ka Yandex.taxi teenuse pakkumise jätkumisele.

«Tuletan meelde, et enne eelmisel nädalal alanud Venemaa agressiivset sõda Ukraina vastu andis veebruari hakul andmekaitse inspektsioon soovituse Yandexi teenuste vältimiseks. Loodan, et meie inimesed suhtuvad sellesse soovitusse tõsiselt,» ütles Aas BNSile.

Ka Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ning Tallinna linnavalitsusele esitanud pöördumise, milles teeb ettepaneku kiiremas korras keelustada Yandexi platvormi kasutamine taksovedamisel ning muus majandustegevuses.

«Riik saab langetada otsuse, linnas on võimalik teha järelevalvet. Lisaks saab linn pakkuda vajadusel igakülgset praktilist infot teiste platvormide kohta turul, et taksoteenust pakkuvad füüsilistest isikutest ettevõtjad kannatajaks ei jääks. Kes kasutavad Yandexi mistahes sõidu-, autojagamise või taksoteenuse jagamisel, saavad edaspidi turult valida teised eraettevõtted, mis pole seotud ühegi kuritegeliku režiimiga ning kelle andmekasutus on selgetel ja usaldusväärsetel alustel,» märkisid pöördujad.

Kaitsepolitsei on varem juba 2018. aastal hoiatanud, et Venemaa suurkorporatsiooni taksorakendus võib koguda kasutajate andmeid ebaseaduslikult.

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon toob välja, et Yandexi tegevuse keelamine või oluline piiramine oleks osa Euroopa riikide majandussanktsioonidest Venemaa Föderatsioonile, et majandusmeetmetega sundida neid peatama oma kallaletung Ukrainale.

Sealjuures vahendas Postimees esmaspäeval, et Leedu on esitanud Google'ile ja Apple'ile palve Yandexi sõidujagamisteenuse rakendus eemaldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles