Visa ja Mastercard blokeerivad Venemaa pangad oma võrkudest

Ronald Reinap
, reporter
Copy
MasterCardi ja VISA krediitkaardid.
MasterCardi ja VISA krediitkaardid. Foto: MAXIM ZMEYEV

Makse- ja krediitkaardihiiglased Visa ja Mastercard on blokeerinud Venemaa finantsasutused oma võrkudest seoses sanktsioonidega, mis on suunatud Venemaa vastu pärast tema sissetungi Ukrainasse, vahendab CNBC.

 

Teisipäeval teatas Visa, et on blokeerinud sanktsioonide nimekirjas olevad isikud, öeldes, et nad «võtavad koheseid meetmeid, et tagada kehtivate sanktsioonide täitmine, ja on valmis täitma täiendavaid sanktsioone, mida võidakse rakendada».

Varasemalt teatas esmaspäeval Mastercard, et on «blokeerinud mitu finantsasutust» oma maksevõrgustikust, nimetamata ettevõtteid või isikuid. «Me jätkame lähipäevil koostööd reguleerivate asutustega, et järgida täielikult oma kohustusi, mis on kooskõlas nende arenguga,» lisas ettevõte.

Visa ja Mastercard lubasid ühtlasi mõlemad annetada 2 miljonit dollarit Ukraina humanitaarabi fondidele.

Eelmisel nädalal alustas Venemaa enneolematut sissetungi Ukrainasse, mis sundis USA-d ja maailma valitsusi kehtestama hulga sanktsioone, mille eesmärk on Moskva välja lülitada ülemaailmsest finantssüsteemist.

USA pani möödunud nädalal mitu Venemaa isikut ja finantsasutust sanktsioonide nimekirja. See keelab USA äriühingutel ja inimestel teha äri iga selles nimekirjas oleva isiku või üksusega. Washington kehtestas esmaspäeval sanktsioonid ka Venemaa keskpangale.

USA, Kanada ja Euroopa liitlased leppisid laupäeval ka kokku, et Venemaa peamised pangad eemaldatakse pankadevahelisest sõnumsüsteemist SWIFT. See tähendab, et Venemaa pangad ei saa turvaliselt suhelda pankadega väljaspool oma piire.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles