Maksuamet selgitab: kas ja kui palju tuleb Ukraina heaks tehtud annetustelt makse tasuda? (2)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Punane Risti sorteerimiskeskusest vahelattu saabunud annetused.
Punane Risti sorteerimiskeskusest vahelattu saabunud annetused. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Maksuamet selgitab, mida peavad nii eraisikud kui ettevõtted pidama silmas, kui annetavad Ukraina toetuseks raha või kaupu. 

Eesti inimesed (füüsilised isikud) saavad oma tulust maha arvata tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja kantud MTÜdele ja sihtasutustele tehtud annetusi kuni 1200 euro ulatuses (koos eluasemelaenu intresside ja koolituskuludega). Sealhulgas on Eesti inimestel võimalik oma maksustatavast tulust maha arvata Eesti Punane Ristile, MTÜ-le Eesti Pagulasabi, MTÜ-le Mondo ja MTÜ-le Ukraina Kultuurikeskus tehtud annetusi.

Samuti saab tuludeklaratsiooni esitamisel oma tulumaksutagastuse annetada nimekirja kantud ühingule – Eesti Punasele Ristile, MTÜ-le Eesti Pagulasabi ja MTÜ-le Mondo.

Otse Ukraina riigile või ettevõtetele annetades ei saa kasutada maksuvabastust piirmäärade ulatuses või maksusoodustust.

Ettevõtetele rakendub piirmäär 

Eesti ettevõttel (juriidilisel isikul) on võimalik tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja kantud MTÜdele ja sihtasutustele annetada raha või üle anda tasuta kaupa maksuvabalt seaduses sätestatud piirmäära ulatuses.

Eesti ettevõtted (annetuse tegijad) saavad nimekirja kantud mittetulundusühingule ja sihtasutusele annetamisel valida kahe maksuvaba piirmäära vahel, milleks on kas 3% väljamakstud töötasudest ehk sotsiaalmaksuga maksustatud väljamaksete summast või 10% eelmise majandusaasta kasumist. Piirmäära arvestust peetakse aasta lõikes jooksvalt.

Eesti Punane Rist, MTÜ Eesti Pagulasabi, MTÜ Mondo, MTÜ Ukraina Kultuurikeskus, Riigikaitse Edendamise Sihtasutus ja Päästeliit on kantud nimekirja ning Eesti ettevõtted saavad neile raha ja kaupu annetada maksuvabalt piirmäära ulatuses.

Nimekirja kantud heategevusorganisatsioonid saavad omakorda maksuvabalt osutada füüsilisele isikule toimetulekuks materiaalset abi. Maksuvaba on ka toimetulekuks tasuta toidu, esmatarbekaupade üleandmine või toitlustamine (nt toidupakid vm).

Mitmed organisatsioonid võtavad annetusi vastu 

Algatus "Ukraina heaks!" vahendab kolme Eesti vabaühenduse – MTÜ Eesti Pagulasabi, MTÜ Mondo ja MTÜ Ukraina Kultuurikeskuse kaudu abi Ukraina rindelähedastele elanikele ja teistele haavatavatele gruppidele. Lähemat infot nende tegevuste kohta leiab kampaania lehelt.

MTÜ Eesti Pagulasabi kaardistab erinevaid elu- ja töökohtade, asjade ja teenuste pakkumisi.

Eesti Punane Rist kogub nii esemeid kui rahaannetusi ja toimetab need abivajajateni Ukraina Punase Risti kaudu. Punane rist kogub vaid uusi esemeid: kasutamata hügieenitarbeid (pesuvahendid, seep, hambapasta, hambaharjad, mähkmed, hügieenisidemed jms), voodipesu, tekke, patju, magamiskotte, rätikuid.

Täpsema info annetuste kogumispunktide kohta ja annetuskonto leiab Eesti Punase Risti veebilehelt.

Riigikaitse Edendamise Sihtasutus, mille asutajateks on Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Kaitseministeerium, algatas koos Eesti Reservohvitseride Koguga heategevusliku annetuskampaania, millega toetatakse Ukraina sõjas kannatada saanute ravi Eestis või teistes liitlasriikides. Täpsema info ja annetuskonto leiab Eesti Kaubandus-Tööstuskoja veebilehelt.

Päästeliit kogub annetusi Ukraina päästjate abistamiseks. Oodatud on spetsiifiline päästevarustus nagu tuletõrjujate saapad, kuumakindlad riided, tuletõrjuja kiivrisukad, termokaameraga droonid jne.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles