Energiakriis tõi Eesti Energiale kõigi aegade suurima müügitulu

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Kena kasumi teeninud Enefit Greeni koostootmisjaamast Paides saab nii toasooja kui ka elektrit. Viimase hind on aga kallinenud sedavõrd, et Paide linnavalitsusel kulus möödunud aastal elektrile plaanitust ligi 150 000 eurot rohkem.
Kena kasumi teeninud Enefit Greeni koostootmisjaamast Paides saab nii toasooja kui ka elektrit. Viimase hind on aga kallinenud sedavõrd, et Paide linnavalitsusel kulus möödunud aastal elektrile plaanitust ligi 150 000 eurot rohkem. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Energiakriis tõi Eesti Energiale kõigi aegade suurima müügitulu – üks miljard kolmsada kolmteist miljonit eurot.

Tõsi, kulumieelse kasumi (EBITDA) ja puhaskasumi read pole sellised, nagu veel näiteks mõned aastad tagasi näha võis.

Mullu oli kasum üle saja miljoni euro, sellest pool läheb riigikassasse dividendideks. Mullune kriisiaasta tõi muutuse ka Eesti Energia tulude struktuuris. Kui veel mõni aeg tagasi oli küllalt tähtis põlevkiviõli müük, siis mullu oli kuningas elekter. Just selle müük ja ülekanne andis suure panuse kasumisse.

Kuigi põlevkiviõlihinnad on taas ülikõrged, ei saanud Eesti Energia neist mullu väga palju osa. Sel põhjusel, et õlimüük käib tulevikutehingutega ja neid sõlmiti üleeelmisel koroonaaastal olnud madalate hindadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles