Putini sõda Ukrainas võib purustada OPEC+ alliansi

Erkki Erilaid
Copy
Rosneft Krasnojarskis
Rosneft Krasnojarskis Foto: SERGEI KARPUKHIN/Scanpix

Venemaa kallaletung Ukrainale avaldab negatiivset mõju naftaturu koostööle OPECi ja Venemaa juhitud OPECi-väliste liikmete vahel. Senine Riyadhi –Moskva – Abu Dhabi eduvalem on osa ekspertide hinnangul suurtes raskustes, kuna lääneriigid avaldavad Saudi Araabiale, Abu Dhabile ja teistele tõsist survet, et nad katkestaksid strateegilise koostöö Moskvaga.

Energiaturu ekspert Cyril Widdershoveni hinnangul pole araabia maailm seni Ukraina kriisis seisukohta võtnud. «Putini strateegilised sammud viimasel kümnendil on tugevalt kahandanud lääne mõju araabia maailmas ja nüüd saab Moskva sellest kasu,» kirjutas Widdershoven Oilprice.com-i veebilehel. «Hiinale võiks aga just nõrgem OPEC+ kasulik olla.»

Ametlikult ei kutsuta araabia riike Putini Ukraina-invasiooni vastu protestima, kuid suletud uste taga võetakse Widdershoveni sõnul teema kindlasti arutusele. «Washington, Brüssel, London ja Pariis ei ole nõus, et suur naftakartell jätkaks Putiniga koostööd. Järgmised paar päeva võivad olla OPEC+ tulevikule otsustava tähtsusega, eriti kui Putin jätkab sõda Ukrainaga.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles