Ukraina meremees püüdis Mallorcal uputada Venemaa relvaoligarhi superjahti

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Superjaht Lady Anastasia, mida ukrainlasest mehaanik Mallorcal uputada püüdis ning jahile suuri kahjustusi põhjustas, kuulub Venemaa relvafirma Rosoboronexport juhile Aleksander Mihhejevile.
Superjaht Lady Anastasia, mida ukrainlasest mehaanik Mallorcal uputada püüdis ning jahile suuri kahjustusi põhjustas, kuulub Venemaa relvafirma Rosoboronexport juhile Aleksander Mihhejevile. Foto: Rendifirma Yacht Harbour koduleht

Hispaania politsei vahistas ning toimetas kohtu ette ukrainlasest meremehe, 55-aastase laevamehaaniku Taras Ostaptšuki, kes püüdis uputada Venemaa relvafirma juhi laeva. Kohtu ees kinnitas ukrainlane, et ta teeks seda uuesti.

Eelmise nädala lõpul püüdis ukrainlane Taras Ostaptšuk Mallorcal Port Adrianos uputada Venemaa relvafirma Rosoboronexport juhi, oligarhi Aleksander Mihheejevi 47-meetri pikkust luksuslikku mootorlaeva Lady Anastasia, teatas protaal Spainenglish.com. 

Oligarhi laeval 10 aastat mehaanikuna töötanud Ostaptšuk käskis teistel laevameeskonna liikmetel laevalt lahkuda ning avas mootoriruumis laeva põhjas olevad klapid ehk põhjakingstonid, mille kaudu võtab ja väljutab laev jahutussüsteemi ning teiste süsteemide jaoks vajalikku merevett. Mees lülitas laevast välja elektri, et automaatsed pumbad tööle ei hakkaks ning sulges kütuseventiilid. Laeva mootoriruum täitus veega ning laev hakkas vajuma. Laevalt põgenenud meeskonnaliikmed alarmeerisid sadama juhtkonda ja politseid. Sadamatöötajad päästsid laeva uppumisest ning kohale saabunud Guardia Civil vahistas Ostaptšuki. Pooleldi veega täitunud laev sai siiski märkimisväärseid kahjustusi ning vajab põhjalikku remonti. 

Kohalike ajalehtede edastatud info kohaselt oli Ostaptšuk näinud TV-s, kuidas Venemaa raketid tabasid Ukrainas elumaju ning tundis ära, et tegemist on Mihheejevi firma toodetud raketiga. Vahistamisel teatas Ostaptšuk: «Jahi omanik on kriminaal, kes rikastub relvi müües, mis nüüd tapavad ukrainlasi». Mees kinnitas, et ta ei tahtnud ohustada kellegi elu, kuid ei kahetsenud oma tegu ning ütles, et ta teeks seda uuesti. Hispaania kohus algatas tema vastu süüasja, kuid lasi ta siiski vabadusse. Mees lendas pühapäeval Majorcast Poolasse, et asuda Ukrainasse suunduvale bussile. Enne lahkumist ütles ta kohalikule meediale: «Lähen võitlema. Niipea kui jõuan esimesse Ukraina linna, otsin üles kohaliku sõjaväeülema ja küsin, kuidas saan neile abiks olla».

The Guardian lisas, et viimastel päevadel hiilis Barcelonas asuvast superjahtide remondiettevõttest MB92 välja ning võttis kursi Montenegrole Barcelonas 164 päeva remondis olnud superjaht The Galactica Supernova, mis kuulub Lukoili suuromanikule Vagit Alekperovile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles