LHV: sõja mõju Eesti majandusele avaldub enim kindlustunde kahanemises

BNS
Copy
LHV logo
LHV logo Foto: Erik Tikan

LHV majandusanalüütiku Kristo Aabi sõnul on Eesti ja Venemaa majanduslikud sidemed viimase kümmekonna aasta jooksul järk-järgult nõrgenenud ning suures pildis ei sõltu meie majandus enam Venemaast; tugevaim negatiivne mõju avaldub aga läbi üldise kindlustunde kahanemise ning jätkuvalt kõrge energiakaupade hinnataseme.

«Tegevusaladest on Venemaaga tugevamalt seotud transpordisektor läbi kütuste veo ja puidu- ning põllumajandussektor läbi toormete impordi. Üksikuid löögi alla sattuvaid ettevõtteid leiab kindlasti ka metalli-, keemia- ja masinatööstusest ning teistestki valdkondadest, kuid need pigem ei iseloomusta tegevusalasid tervikuna,» tõi Kristo Aab BNSile välja.

Nafta hind on viimaste sündmuste valguses tema sõnul püsinud niigi üllatavalt stabiilne, kõikudes 95–100 dollari vahel barrelist, kuid gaasi impordihinnad kerkisid kohe pärast sõjategevuse puhkemist hüppeliselt.

«Veebruari keskpaigaga võrreldes on gaasifutuuride hind Hollandi gaasibörsil ligikaudu 40 protsenti kõrgem ning enne järgmise aasta suve selle alanemist ei prognoosita. Kui Venemaa peaks otsustama sanktsioonide vastumeetmena sootuks lõpetada gaasi- ja naftatranspordi Euroopasse, siis võib nimetatud kaupade osas tekkida mingil hetkel ka reaalne defitsiit. Samas töötavad täna nii Euroopa Liit kui USA selle nimel, et Euroopa energiavarustatust parandada ning vältida kirjeldatud olukorra tekkimist,» selgitas analüütik.

Samas toonitas Aab, et iseseisvumisest alates ei ole Eesti geograafiline paiknemine Läänemaailma ja Venemaa vahel olnud eriliseks probleemiks välisinvesteeringute ligimeelitamisel.

«Lõviosa investeeringutest on tulnud lähinaabrite juurest, kes on väga hästi teadlikud siinse regiooni ohtudest ja võimalustest. Kuid on ka selge, et igasugune konfliktihõng tekitab investorites ärevust ning vähendab nende valmidust oma varaga riskeerida. Kuna praegu ei ole põhjust eeldada, et puhkenud sõda võiks väljuda Ukraina territooriumilt või et Venemaa juhtkond oleks valmis alustama agressiooni NATO liikmesriigi vastu, siis võivad siinsed investorid ennast võrdlemisi rahulikult tunda,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles