ÜLEVAADE ⟩ Putini peatamiseks kasutatakse aina tugevamaid meetmeid (2)

PM Majandus
Copy
Vene riigile kuuluval Sberbanki aktsia kukkus Londoni börsil eile ligi 70%. Halba aimanud tšehhid tormasid Sberbanki Tšehhi filaalist raha välja võtma juba eelmisel reedel.
Vene riigile kuuluval Sberbanki aktsia kukkus Londoni börsil eile ligi 70%. Halba aimanud tšehhid tormasid Sberbanki Tšehhi filaalist raha välja võtma juba eelmisel reedel. Foto: MICHAL CIZEK/Scanpix

USA ja lääneliitlased on vastuseks Ukraina sõjale kehtestanud Venemaale suure hulga sanktsioone, mis päev-päevalt järjest karmimaks on muutunud. Siin on  ülevaade olulisematest meetmest, mida Vene võimueliidi ja ettevõtete vastu seni on rakendatud. Venemaa-vastaste sanktsioonidega on liitunud USA, Ühendkuningriik, Euroopa Liit, Šveits, Jaapan, Lõuna-Korea, Austraalia jt riigid.

Pangad ja finantsteenused

Venemaa keskpank: USA, Ühendkuningriik, Kanada ja EL on teatanud meetmetest, mis takistavad Venemaa keskpangal kasutada oma rahvusvahelisi reserve. Välisreservide külmutamine pärsib suurel määral Venemaa keskpanga võimalusi hoida rubla kurssi stabiilsena.

SWIFT: Venemaa pangad eemaldatakse rahvusvahelisest maksesüsteemist SWIFT. Meetme eesmärk on siduda Venemaa pangad lahti globaalsest rahandussüsteemist, piirates nende võimalusi rahvusvaheliste ülekannete tegemiseks. Täpne nimekiri pankadest pole veel teada. Reutersi andmetel ei kuulu nimekirja suuri nafta- ja gaasitehinguid tegev Gazprombank. Küll peaksid nimekirja kuuluma Venemaa kaks suurimat panka – Sberbank ja VTB.

Sberbank: USA on Venemaa suurima panga koos 25 tütarettevõttega välja arvanud USA rahandussüsteemist. Selle otsusega on Sberbankil piiratud juurdepääs dollaritehingutele. Samuti on nii USAs kui ka Ühendkuningriigis külmutatud kõik Sberbanki varad. Sberbank moodustab ligi kolmandiku Venemaa pangandussüsteemist.

VTB pank: USA ja Ühendkuningriik on külmutanud Venemaa suuruselt teise panga varad. See tähendab, et pank ja nende tütarettevõtted ei saa Ühendkuningriigis ja USAs äri ajada.

Valgevene pangad: USA kehtestas sanktsioonid kahele Valgevene riigile kuuluvale pangale – Belinvestbankile ja Bank Dabrabõtile. Seda põhjusel, et Minsk on aidanud kaasa Venemaa sissetungile.

EL on keelanud Venemaa kodanike uute, üle 100 000 euro mahus deposiitide vastuvõtmise ELi pankades ja piiranud Vene kodanikele väärtpaberite ostmist. Ühendkuningriik läks veel kaugemale ja määras Venemaa kodanike hoiuste limiidiks 50 000 naela.

Poliitikud, ametnikud ja oligarhid

President Vladimir Putin: Putini ELis, USAs ja Ühendkuningriigis hoitavad varad külmutatakse. Venemaa presidendi varade puhul on aga probleemiks, et ametlikult on tema ainus sissetulekuallikas 140 000 dollari suurune aastapalk ning ametliku vara hulgas kaks korterit ja paar mootorsõidukit Venemaal. Ekspertide ja Kremli siseringiga seotud inimeste teatel on Putinil hulgaliselt variettevõtete ja -isikute taha peidetud vara, mis sai kinnitatud ka 2021. aasta Pandora paberite lekkega. Putini varade külmutamine sõltub tegelikkuses rohkem sellest, kuivõrd õnnestub meetmetega tabada tema usaldusisikuid. Reisipiiranguid pole Putinile kehtestatud.

Venemaa parlamendiliikmed: EL kehtestas sanktsioonid 351 Venemaa riigiduuma liikmele, kes hääletasid Donetski ja Luhanski nn rahvavabariikide iseseisvuse tunnustamise poolt. Neile rahvasaadikutele määrati reisikeeld Euroopa Liitu ja nende varad külmutatakse. Ühendkuningriik kehtestas duumaliikmetele sanktsioonid samadel alustel.

Venemaa julgeolekunõukogu: Kõik julgeolekunõukogu liikmed on pandud ELi ja USA reisikeelu ning varade külmutamise nimekirja.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov: Lavrovi varad ELis, Ühendkuningriigis ja USAs külmutati. Sarnaselt Putiniga on Lavrovile tehtud erand reisimisel.

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu: Nii Šoigu kui ka Venemaa julgeolekuteenistuse (FSB) juhi Aleksandr Bortnikovi varad on külmutatud, samuti on EL ja Ühendriigid määranud neile reisikeelu.

Venemaa relvajõudude juht Valeri Gerassimov: Ühendkuningriik ja USA kehtestasid Gerassimovile reisikeelu ja külmutasid tema vara. ELis oli Gerassimov musta nimekirja kantud juba 2014. aastal.

Vene oligarhid ja Putini lähikondsed: Briti väliminister Liz Truss on lubanud tulevatel nädalatel avaldada täieliku nimekirja Vene oligarhidest, kelle varad Ühendkuningriigis külmutatakse. Venemaa rikkuselt kuues mees Gennadi Timtšenko ning Putinile lähedal seisvad Boriss ja Igor Rotenberg kanti Ühendkuningriigis reisikeelu ja varade külmutamise nimekirja eelmisel nädalal.

USA kehtestas eelmisel nädalal sanktsioonid Venemaa poliitikule Sergei Ivanovile ja tema Gazprombanki juhatuse liikmest pojale Sergei Ivanov juuniorile. Samuti ka Vene julgeolekunõukogu sekretärile Nikolai Patruševile ja tema pojale ning Rosnefti juhile Igor Setšinile ja tema pojale.

USA sanktsioonide nimekirja lisati ka riigile kuuluvate pankade tippjuhid Aleksander Vedjahhin (Sberbank), Andrei Putškov ja Juri Solovjov (VTB), samuti Solovjovi naine Galina Uljutina.

Valgevene ametnikud: EL ja USA lisasid Valgevene sõjaväe-, valitsus- ja piiriametnikud varade külmutamise ja reisikeelu nimekirja, sest nad aitasid kavandada ja toetasid aktiivselt Venemaa sõjalist sissetungi Ukrainasse.

Muud sanktsioonid

EL ja Ühendkuningriik on teatanud õhuruumi sulgemisest Vene lennukitele.

Ühendkuningriik on teatanud, et kaalub oma sadamate sulgemist Venemaa laevadele.

USA on täiendavalt võtnud sihikule Venemaa 13 suurfirmat, kehtestades neile laenu- ja kapitalipiiranguid. Nimekirja kuuluvad näiteks maailma suurim maagaasiettevõte Gazprom, naftajuhtmeid haldav Transneft, üks Venemaa suurimaid energiaettevõtteid RusHydro, Venemaa Raudtee, riigi suurim sideoperaator Rostelecom ja ka maailma suurim teemandikaevandusettevõte Alrosa.

EL on lubanud karmilt piirata «kuldsete passide» müüki Venemaa kodanikele. See on meede, mille abil on jõukamad venelased saanud vabamad käed ELis toimetamiseks.

EL, USA ja Ühendkuningriik on seadnud ekspordipiiranguid tervele hulgale toodetele. Näiteks on seatud piirangud lennunduses kasutatavate varuosadele tarnimisele.

Ka on seatud ekspordikeeld naftarafineerimisele, sõjatööstusele, sidetehnoloogiale, elektroonikale ja veel mitmele valdkonnale. Näiteks on selle sanktsiooni tulemusena teatanud nii Intel kui ka AMD, et peatavad tööstuslikuks kasutamiseks mõeldud protsessorite tarned Venemaale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles