Sõjašokk tanklas: nafta hind kerkis üle 103 dollari piiri (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Naine tanklas. Nafta hind kerkis täna hommikul 103 dollari tasemele.
Naine tanklas. Nafta hind kerkis täna hommikul 103 dollari tasemele. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Täna hommikul asusid toorainefutuurid rallima ja euro odavnema.

Ukraina sõda räsib turge. Täna hommikul kerkis Brenti toornafta barreli hind 5,2 protsenti, 103,01 dollari tasemele, WTI toornafta aga 5,8 protsenti, 96,88 dollari tasemele. Kui eelmisel nädalal Ukraina sõda algas, tõusis nafta 102 dollari tasemele, kuid langes siis jällegi allapoole 100 dollari piiri.

Maagaasi hind püsib samuti kõrgel: kui enne Ukraina sõja puhkemist oli gaasifutuuri hind Hollandi energiabörsil 73 euro taseme juures, siis täna hommikul näitab hinnaks 128 eurot.

Euroopa püüab leida kiirkorras alternatiive Venemaa energiale, kuid see ei ole kerge. Kardetakse, et energiavarustus võib terves Euroopas halveneda ja kallineda. Saksamaa teatas,et tahab ehitada 2 uut LNG terminali. Samal ajal teatas Norra energiakontsern Equinor, et lõpetab koostööprojektid Venemaal ja püüab neist äridest kiirkorras väljuda.

Tõusul olid ka kõik ülejäänud tähtsamad futuurid alates metallidest ja lõpetades toiduga. Kõige suurema tõusu tegid nisufutuurid, mis kerkisid hommikul 6 protsenti. Kulla hind kerkis taas üle 1900 dollari taseme.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles