Von der Leyen: EL külmutab Venemaa keskpanga varad (1)

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Virginia Mayo/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles laupäeval, et Brüssel teeb ettepaneku Vene keskpanga varade külmutamiseks  Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse.

Von der Leyen lisas, et EL eemaldab vastuseks Kiievi nõudmistele teatud Vene pangad SWIFTi maksesüsteemist.

Von der Leyen esines pärast videokonverentsi USA, Saksa, Prantsuse, Itaalia ja Kanada liidritega, et koordineerida Lääne vastust sissetungile.

Uute meetmetega võeti sihikule pangad, kellele on juba rahvusvahelised sanktsioonid kehtestatud, ütles Saksa valitsuse pressiesindaja avalduses. Samuti võetakse sihikule teised institutsioonid, kui vajadus tekib, lisas ta.

«Selle eesmärk on lõigata need institutsioonid ära rahvusvahelistest finantsvoogudest, mis piirab nende rahvusvahelisi operatsioone tohutul määral,» lisas ta.

Samuti leppisid liitlased kokku piiravates meetmetes, et ennetada Vene keskpanga katseid tugevdada rubla rahvusvaheliste finantstehingute abil.

Rikkad venelased, kes on seotud president Vladimir Putini valitsusega, ei saa ka enam kasutada nõndanimetatud kuldset passi Euroopa kodakondsuse saamiseks endale ja oma pereliikmetele.

USA ja ELi töörühm hakkab tagama sanktsioonide kiiret jõustamist ja sanktsioonid saanud isikute ja nende perekonnaliikmete vara külmutamist, kirjutas AFP.

Üks kõrgem USA ametnik ütles, et Vene rubla läheb tõenäoliselt vabalangusse.

Lääneriigid kehtestasid sel nädalal sanktsioonid juba Vene presidendile Vladimir Putinile ja välisministrile Sergei Lavrovile. Sihikule võeti ka Venemaa suurimad pangad ning pandi pausile Venemaa gaasijuhe Nord Stream 2.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles