Mitmed autotootjad seisavad Ukraina kriisi tõttu silmitsi tõsiste tarneraskustega

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Renault autotehas Moskvas.
Renault autotehas Moskvas. Foto: Stanislav Krasilnikov

Mitmed ettevõtted, sealhulgas autotootjad Volkswagen ja Renault ning rehvitootja Nokian Tyres, avalikustasid reedel plaanid sulgeda või ümber paigutada oma tootmistegevuse pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, vahendab Reuters.

Ameerika Ühendriigid teatasid neljapäeval Venemaa suhtes ulatuslikest ekspordipiirangutest, mis piiravad Venemaa juurdepääsu ülemaailmsele kaupade ekspordile alates kaubanduselektroonikast ja arvutitest kuni pooljuhtide ja lennukiosadeni. See sunnib ettevõtteid muutma oma tootmisplaane või otsima alternatiivseid tarneahelaid ajal, mil sõja tõttu on juba niigi tarneahelad tõsiselt häiritud.

Reedel teatas Renault, et peatab järgmisel nädalal osa oma autode koostetehaste tööd Venemaal logistiliste kitsaskohtade tõttu, mis on põhjustatud varuosade puudusest. Ettevõte ei täpsustanud, kas konflikti tõttu on kannatanud ka nende tarneahel, kuid pressiesindaja ütles, et tegevus on tingitud Venemaa ja naaberriikide vaheliste piiride tugevdamisest, mille kaudu veetakse varuosasid veoautodega.

Autotootja on üks lääne ettevõtetest, mis on kõige enam seotud Venemaaga, kuna Citibanki andmetel teenib ta seal 8 protsenti oma põhituludest ja moodustab ühtlasi koguni 39,5 protsenti riigi sõidukitoodangust.

Vene autotootja Avtovaz, mis on Renault' kontrolli all, teatas samuti, et võib esmaspäeval peatada oma Kesk-Venemaa tehases mõned liinid elektroonikakomponentide jätkuva ülemaailmse puuduse tõttu. Avtovaz ei maininud oma avalduses sissetungi.

Samuti teatas Volkswagen, et peatab tootmise paariks päevaks kahes Saksa tehases, kuna Ukrainas valmistatud varuosade saamine viibib.

Soome rehvitootja Nokian Tyres sõnul paigutab ettevõte mitmete põhiliste tootesarjade tootmise Venemaalt Soome ja Ameerika Ühendriikidesse, et valmistuda võimalikeks edasisteks sanktsioonideks pärast sissetungi.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles