OECD lõpetas lõplikult ühinemisläbirääkimised Venemaaga

Ronald Reinap
, reporter
Copy
OECD peakontor Pariisis.
OECD peakontor Pariisis. Foto: Charles Platiau

Tööstusriikide organisatsioon OECD on pärast Ukraina vastu suunatud rünnakut ametlikult lõpetanud Venemaa vastuvõtuprotsessi. Läbirääkimised olid peatatud juba alates Krimmi annekteerimisest 2014. aastal.

Pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal olid ühinemisläbirääkimised juba peatatud, nüüd on Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) ametlikult lõpetanud ühinemisläbirääkimised Venemaaga. Seda tehti vastuseks Venemaa rünnakule Ukrainale, teatas ta oma avalduses. Samuti otsustas OECD nõukogu sulgeda oma Moskvas asuva büroo. Lisaks sellele ei ole Venemaad enam oodatud ministrite tasandi kohtumistele.

Organisatsioon teatas, et ta jätkab lähipäevil ja -nädalatel oma koostöö kaalumist Venemaaga. Samal ajal soovitakse mõelda, kuidas Ukraina valitsust paremini toetada. Samuti palus OECD nõukogu organisatsiooni peasekretäril mitte sõlmida Venemaaga uusi vabatahtlikke lepinguid ja peatada kõik veel alustamata projektid, mida rahastataks Venemaa osamaksust.

Varem oli OECD tugevalt hukka mõistnud Venemaa rünnaku Ukrainale. See oli rahvusvahelise õiguse jõhker rikkumine ja tõsine oht rahvusvahelisele korrale.

OECD ühendab riike, kes on pühendunud demokraatiale ja turumajandusele. Vahepeal on lisaks sellistele suurtele majandusriikidele nagu Saksamaa, USA ja Jaapan ka organisatsiooniga liitunud sellised tärkava turumajandusega riigid nagu Mehhiko ja Tšiili. OECD liikmete hulka kuulub ka Eesti. Muu hulgas koostavad organisatsiooni eksperdid regulaarselt majandusprognoose ja vastutavad maailma suurima koolide tulemuslikkuse testi Pisa eest. 2007. aastal otsustas organisatsioon pidada Venemaaga vastuvõtukõnelusi.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles