Nõrgad sanktsioonid kergitasid Vene aktsiaid ja langetasid gaasi- ja nafta hindasid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Vene rubla münt Ukraina ja Venemaa lipu värvide taustal.
Vene rubla münt Ukraina ja Venemaa lipu värvide taustal. Foto: Dado Ruvic

Gaasi ja nafta hinna langus tühistas osaliselt eelmise kauplemissessiooni tõusu, samas kui Venemaa aktsiaindeksid nägid järsku tõusu.

Venemaa aktsiaindeksid vähendasid suuri kaotusi pärast neljapäevast rekordilist ühepäevast langust.

Dollaris nomineeritud RTS indeks tõusis 27,5 protsenti 947,7 punktile ning rublal põhinev MOEX Venemaa indeks tõusis 22,5 protsenti 2520,9 punktini, taastudes neljapäeval saavutatud nõrgimast tasemest alates 2016. aasta algusest (1681,55).

Reedel tugevnes ka rubla pärast kõigi aegade madalaimat taset eelmisel kauplemispäeval, mil Venemaa alustas sissetungi Ukrainasse. Rubla kallines dollari suhtes 2,7 protsenti 82,64-le pärast seda, kui ta oli neljapäeval väga volatiilses kauplemises langenud rekordtasemele ehk 89,60-le rublale dollari kohta.

Vastupidist liikumist nägid gaasihinnad. Gaasihind langes Suurbritannias ja Mandri-Euroopas reedel rohkem kui 20 protsenti, kuna Lääne sanktsioonid ei ole andnud Venemaa võimele müüa energiat ja muid kaupu halvavat lööki.

Venemaa varustab umbes 40 protsenti Euroopa gaasist ning mure, et gaasivood võivad pärast Moskva sissetungi Ukrainasse katkeda, tõi neljapäeval kaasa pea 70-protsendilise hinnatõusu.

Kuid reedel hinnad alanesid, kuna kauplejad analüüsisid USA presidendi Joe Bideni otsust mitte panna sanktsioonide alla Venemaa energiaeksporti. Langusele aitas kaasa ka Venemaa gaasivoode suurenemine, kuna Euroopa kommunaalettevõtted tellisid rohkem fossiilset kütust, mida kasutatakse kodude kütmiseks ja mida põletatakse elektrijaamades elektri tootmiseks.

Nafta hind, mis neljapäeval tõusis esimest korda pärast 2014. aastat üle 105 dollari barrelist, langes samuti. Brenti toornafta hind langes umbes 98,18 dollarini barrelist.

Venemaa eksport moodustab 6-7 protsenti maailma naftatarnetest ning mure sanktsioonide mõju pärast tõi riigi lipulaeva Urali kvaliteediklassi nafta kauplemisele rekordilise allahindluse, mis ületas 11 dollarit barreli eest, kuna ostjad hoidusid sellega kauplemisest.

Venemaa sissetung Ukrainasse on naftaturgusid hirmutanud ajal, mil naftaturg on niigi pingeline. Pakkumisel on olnud raskusi, et pidada sammu taastuva nõudlusega, kuna sulgemispiirangud on leevendunud.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles