Jüri Jaanson: elektrituruseaduse muudatused toovad tarbijatele madalamad arved

Jaanus Vogelberg
Copy
Alar Karis, Jüri Jaanson.
Alar Karis, Jüri Jaanson. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Täna parlamendis vastu võetud elektrituruseaduse muudatused peaks aitama kodutarbijail ja ettevõtetel oma energiakulusid vähendada, ütles reformierakondlasest majanduskomisjoni liige Jüri Jaanson.

Tema sõnul aitab seadus kaasa inimeste stressivabale toimetulekule ja kindlustundele järgmisel talvel.

«Seaduseelnõuga tehakse muudatused elektrituru- ja maagaasiseaduses, mis võimaldavad tarbijatele soodsamaid fikseeritud tähtajalisi hinnalepinguid. Sellega saavad energiatoodete müüjad pakkuda tähtajalisi lepinguid ennetähtaegse lõpetamise trahviga, mis võimaldavad pakkuda tunduvalt madalamat lepingupõhist hinda kui praegu,» rääkis Jaanson ja lisas, et jätkuvalt jääb jõusse ka senine tähtajalise lepingu ilma trahvita lõpetamise võimalus.

«Kuigi praegu on õhus juba kevade märgid, ilmad soojemad ja tuulisemad ning seetõttu ka elektri börsihind langemas, ei pääse me kuidagi ka järgmise talve ja kütteperioodi eest,» põhjendas Jaanson.

Jaanson märkis, et eelnõuga luuakse kodutarbijatele ja äriühingutele tasuta juurdepääs usaldusmärgisega, turuosalistest sõltumatule vahendile, mille abil saab võrrelda energiamüüjate pakkumisi. Samuti on tarbijail võimalus ühineda energiakogukondadesse ja selle kaudu juhtida oma energiatarbimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles