JP Morgan: Vene-Ukraina konfliktist saavad kõvasti pihta McDonald's ja Pepsi

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Lisaks Pepsi koolajoogile toodab PepsiCo ka näiteks Lays'i kartulikrõpse.
Lisaks Pepsi koolajoogile toodab PepsiCo ka näiteks Lays'i kartulikrõpse. Foto: MARIO ANZUONI/SCANPIX

Kuigi Venemaa ja Ukraina pingete otsene mõju USA majandusele on tunduvalt väiksem kui Euroopale, on osade USA suurettevõtete jaoks Venemaa oluline turg. JP Morgani teatel saavad konfliktis eriti pihta Pepsi ja McDonald's.

JP Morgani analüütik Dubravko Lakos-Bujas ei näe Vene-Ukraina kriisis USA börsifirmadele suurt otsest mõju, kuna USA 1000 suurima (Russel 1000) ettevõtte müügitulu jääb Venemaal umbes 0,6 protsendi juurde ning Ukrainas on see sootuks alla 0,1 protsendi.

Küll aga toob pank välja, et USA turge võivad hakata mõjutama kaudsed riskid, mis võivad realiseeruda Euroopa energiahinnašoki, häiritud tarneahelate või küberrünnakute kaudu.

JPMorgani teatel on siiski ka USAs suuri börsifirmasid, kes teenivad Venemaalt ja Ukrainast märkimisväärset müügitulu. Näiteks nimetab pank potentsiaalsete kahjukannatajatena nii kullatootjat Kinross, toiduainetöösturit PepsiCo kui ka kiirtoidugiganti McDonald'sit.

Russel 1000 indeksisse kuuluvad suurfirmad ja nende müügitulu osakaal Venemaalt ja Ukrainast:

Paberitootja Sylvamo (SLVM) 16,6%

Kullakaevandaja Kinross Gold (KGC) 14%

Metallurgiaettevõte Arconic (ARNC) 9,4% 

Tubakatoodete valmistaja Philip-Morris (PM) 8% 

Toiduainetööstur PepsiCo (PEP) 4,4% 

Põrandakatete tootja Mohawk Industries (MHK) 4,3% 

Kiirtoidukett McDonald's (MCD) 4,2% 

Ukraina-Venemaa konfliktis peituvad riskid ka lennu- ja turismisektori ettevõtete jaoks, teatas JP Morgan. Seetõttu hinnati konflikti eskaleerudes kaotajateks ka lennukitootja Boeing, lennufirmad United Airlines ja American Airlines ning kruiisifirma Carnival.

Samas on osadel USA ettevõtetel olukorrast hoopis võita. Eraldi toodi välja nii naftafirmad Exxon Mobil, EOG Resources, kaitsetööstusettevõtted Lockheed Martin, Northrop Grumman kui ka väetisetootja Mosaic.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles