Katar: gaasieksportijad töötavad tarnekindluse tagamise nimel

Copy
Katarile kuuluv maailma suurim veeldatud maagaasi (LNG) tanker Duhail.
Katarile kuuluv maailma suurim veeldatud maagaasi (LNG) tanker Duhail. Foto: Stringer Egypt

Katari emiir ütles teisipäeval gaasitippkohtumisel, mida varjutab süvenev Vene-Ukraina kriis, et maagaasi eksportivad riigid teevad koostööd tarnekindluse tagamiseks.

Šeik Tamim bin Hamad Al-Thani sõnul töötab Gaasi Eksportivate Riikide Foorum (GECF), kuhu kuulub ka Venemaa, stabiilsuse tagamise nimel turgudel, mida on raputanud kasvav hirm konflikti ees.

Ühendus ei andnud aga lubadust suunata täiendavaid varusid Lääne-Euroopasse, mis püüab leida alternatiive Vene gaasile.

Vene energiaminister Nikolai Šulginov ei maininud pöördumises foorumile pingeid Ukraina ümber, kuid väitis, et «Vene firmad on lepingute täitmisele täielikult pühendunud».

Venemaalt tuleb umbes 40 protsenti Euroopas tarbitavast gaasist, Katarist aga viis protsenti.

USA on palunud Kataril Euroopat aidata, kui Vene gaasitarned seiskuma peaks. Katar ja teised tootjamaad väidavad aga, et reserve, mida rekordhindasid maksvale Euroopale suunata, ei ole olemas, välja arvatud juhul, kui kliendid Aasias on nõus neile lubatud tarnetest lahti ütlema.

Katari emiiri sõnul teevad foorumi liikmed tööd tarnekindluse ja turgude stabiilsuse tagamiseks.

Tippkohtumisel osalesid ka Alžeeria, Iraani, Mosambiigi, Ekvatoriaal-Guinea ja Trinidadi ja Tobago peaministrid ning presidendid.

Iraani president Ebrahim Raisi ütles, et tema riik tahaks tootmist ja eksporti suurendada, aga USA «õelad ja ebaloomulikud» sanktsioonid ei luba seda.

Suurriigid peavad Iraaniga läbirääkimisi 2015. aasta tuumaleppe taastamise üle, millega pakutaks leevendust sanktsioonidest vastutasuks tuumaprogrammi piiramisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles