Õigetest sanktsioonidest on veel vara rääkida: Venemaa suured pangad pääsesid (8)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Venemaa Sberbanki logo.
Venemaa Sberbanki logo. Foto: Scanpix/ Maxim Shemetov/ Reuters

Venemaa kahe suurpanga Sberbanki ja VTB aktsiate hinnad pöörasid hommikuse languse tõusuks, kui selgus, et mõlemad riigi kontrollitavad pangad pääsesid Suurbritannia Venemaa pankade kehtestatud sanktsioonidest.

Nimelt selgus, et Suurbritannia kehtestas sanktsioonid väiksematele pankadele (Bank Rossija, Black Sea Bank, Genbank, IS Bank and Promsvjazbank), millest vaid üks, Promsvjazbank, on Venemaa keskpanga süsteemselt oluliste pankade nimekirjas, kirjutab Reuters.

2014. aastal pärast seda, kui Venemaa Krimmi annekteeris, kirjeldas USA rahandusministeerium ühte sanktsioneeritud panka, Bank Rossijat, kui Venemaa kõrgemate ametnike personaalpanka.

Promsvjazbank tegutses varem kommertspangana, kuid sattus raskustesse ning 2017. aastal see riigistati ning pank spetsialiseerus kaitsetööstusettevõtete laenudele, et vähendada teiste laenuandjate ohtu santsioonide alla langeda.

Turuliidri Sberbanki aktsia oli päratlõunaks kerkinud 2,8% ning VTB aktsia hind 3,4%

«Tõsistest sanktsioonidest, millel ka turule mõju oleks, saaksime rääkida alles siis, kui ka suurte Venemaa pankade ning ettevõtete suhtes sanktsioone rakendatakse või tõsiselt kaubanduspiiranguid seatakse,» lausus Renaissance Capitali analüütik Sofia Donets.

Arvestades Venemaa suuri välisvaluutareserve, keskpärast võlataset ning tugevat eelarveseisu, tähendab see tema sõnul, et suurem osa sanktsioonidest tulenevaid riske on juba turul hindadesse arvestatud.

Veles Capitali analüütik Elena Kozukova tõdes, et Venemaa pangad võivad sanktsioonide tõttu sel aastal surve alla jääda, kuid olukorra paranedes taastuvad tänu kõrgetele intressimääradele kiiresti.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles