Analüütikud: sõda on tõenäoline ja see mõjutab ka eurot

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Venemaa sõjatehnika.
Venemaa sõjatehnika. Foto: Scanpix/ Venemaa kaitseministeerium

Arvestades Ukraina pingete eskaleerumist ning Venemaa presidendi Vladimir Putini eilseid otsuseid, on aktsiaturud seni üllatavalt rahulikud ning laiapõhjalise sõjategevuse võimalus ei kajastu hindades veel kaugeltki, tõdevad Danske Marketsi analüütikud tänases Venemaa analüüsis. Aga aktsiaturg ei ole sugugi ainus, millele sõda tõsise hoobi annab ja mida mõjutab.

Analüütikud tõdevad, et võrreldes nende jaanuarikuise analüüsiga on võimalus konflikti rahumeelseks lahendamiseks ehk diplomaatilised hoovad olulised vähenenud ning nende hinnangul on sõja puhkemise tõenäosus on kasvanud. Venemaa laiapõhjalise Ukraina ründamise tõenäosuseks hindavad Danske analüütikud 30 protsenti. See tähendaks ka Kiievisse tungimist. Konflikti rahumeelse diplomaatilise lahendamise võimaluse tõenäosuseks hindavad analüütikud vaid 20 protsenti.

Analüütikud märgivad, et seni on Venemaa- Ukraina konfliktil olnud turgudele väga vähene mõju. Sõjategevuse eskaleerumine vaid Ida-Ukrainas jätab analüütikute hinnangul dollari-rubla kursi lühiajaliselt 77-80 tasemele, kuid laialdase sõjategevuse puhkemine kukutaks rubla kursi tasemele 85.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles