Sutt: küberturvalisuse ohupilt on oluliselt halvenenud

PM Majandus
Copy
IT-minister Andres Sutt.
IT-minister Andres Sutt. Foto: Andres Haabu / Postimees

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt leiab, et küberturvalisuse ohupilt on viimastel aastatel oluliselt halvenenud ning Ukraina julgeolekukriis muudab olukorra veelgi keerulisemaks.

Seetõttu on ülioluline, et ettevõtete ja asutuste juhid hoolitsevad oma side- ja IT-baasturvalisuse eest ning loovad varu- ja kriisiplaane, toonitas Sutt elutähtsate ja oluliste teenuste osutajatega peetud ümarlaual.

Riik on ministri kinnitusel valmis tuge pakkuma, kuid niivõrd detsentraliseeritud süsteemi juures peab iga asutuse ja ettevõtte juht tagama kõrge küberturbe taseme ennekõike ise. Samuti on põhjust üle vaadata küberturbe investeeringute maht. «Kui see jääb IT üldkulude kontekstis alla 10–15 protsendi, siis on põhjust eeldada, et süsteemid ei ole asjakohaselt kaitstud,» märkis Sutt.

RIA CERT-osakonnal on 24/7 valmidus olukorda hinnata ning vajadusel intsidentide lahendamisel abistada.

Nii minister kui Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) kinnitasid ettevõtetele, et intsidentide korral on riik kindlasti abiks nende lahendamisel.

«RIA CERT-osakonnal on 24/7 valmidus olukorda hinnata ning vajadusel intsidentide lahendamisel abistada. Kuid ennetustöö tuleb ära teha ettevõtetel endal – tuleb hoolitseda oma organisatsiooni küberturbe hügieeni eest ning valmistuda ka alternatiivide kasutuselevõtmiseks, kui side- ja infosüsteemide töö on häiritud. RIA  antavaid suuniseid haavatavuste parandamiseks ning ohtude ennetamiseks tuleb võtta tõsiselt,» märkis minister.

Ümarlaual andsid julgeoleku olukorrast, küberohupildist ja riigi tegevustest ülevaate riigi situatsioonikeskus, välisluureamet, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning riigi infosüsteemi amet. Ümarlaual osales üle 200 elutähtsate ja oluliste teenuste osutajate esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles