Venemaa majandus kasvas 2021. aastal kiireimas tempos alates 2008. aastast (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Venemaa keskpanga president Elvira Nabiullina.
Venemaa keskpanga president Elvira Nabiullina. Foto: SHAMIL ZHUMATOV

Maailma ühe suurima energiaeksportija majandus kasvas 2021. aastal rohkem kui viimase 13 aasta jooksul, taastudes eelmise aasta pandeemiaga seotud majanduslangusest, kuna nafta hind kerkis järsult ja ka tarbijate kulutused kasvasid.

Venemaa sisemajanduse koguprodukt kasvas eelmisel aastal 4,7 protsenti, mis on föderaalse statistikaameti andmetel kiireim kasv alates 2008. aastast. Valitsuse stiimulid, aga ka maailmamajanduse elavnemine ja naftahindade tõus aitasid eelmisel aastal majanduskasvu kiirendada. 2020. aastal oli majandus kahanenud 2,7 protsenti keset Covid-19 piiranguid.

Eelmisel nädalal hoiatas Venemaa keskpanga president Elvira Nabiullina, et pandeemiajärgne taastumise periood on lõppenud ja majandus on nüüd ülekuumenemas. Inflatsioon ületab keskpanga eesmärki rohkem kui kaks korda, hoolimata 525 baaspunkti suurusest intressitõusust viimase aasta jooksul.

Nabiullina ütles, et majanduskasv aeglustub sel aastal tõenäoliselt 2 kuni 3 protsendini ja aeglustub veelgi 2023. aastal. Võimalike uute lääneriikide sanktsioonide oht seoses Ukrainaga seotud pingetega hägustab väljavaateid veelgi.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles