Suur Eesti elektrisõda: Siim Kallas ei usalda Eesti Energiat (2)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Eesti Energia juht Hando Sutter on silmitsi olukorraga, kus omanik ehk riik tahab tema juhitavat kontserni tükeldama asuda.
Eesti Energia juht Hando Sutter on silmitsi olukorraga, kus omanik ehk riik tahab tema juhitavat kontserni tükeldama asuda. Foto: Sander Ilvest

Eesti Energia kirjutas Euroopa Komisjonile kirja, kus palus selgitust, kas valitsuse soov muuta Elektrilevi nõukogu liikmete määramise korda on põhjendatud.

«Eesti Energia võttis kirja tagasi Euroopa Komisjonist. Haruldane olukord, loobus oma päringutest. Miks ta seda tegi? Sellepärast, et üldkoosolek rahandusministri näol ütles talle: võta kiri tagasi, me ei soovi valitsuse poolt, et see kiri oleks Euroopa Komisjonile saadetud,» rääkis riigikogu liige Sven Sester (Isamaa) parlamendi kõnetoolist.

Miks rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus (Reformierakond) sellise käigu tegi, Postimehel eile küsida ei õnnestunud. Formaalselt oli kiri selgitustaotlus, kas elektriturudirektiivi täitmiseks on vaja muuta Elektrilevi nõukogu koosseisu. Sisuliselt oli see aga protest valitsuse soovi vastu seda teha.

Kiri Euroopa Komisjonile on üks detail teravas heitluses, mis käib selle üle, kas lahutada Eesti Energia tütarfirma Elektrilevi emaettevõttest. Tükeldamise ettekäändeks on Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv, mis eeldab, et energiatootjal ei ole kontrolli võrgufirma üle.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles