IMF: Euroopa tarneraskused võivad kesta 2023. aastani

Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) logo.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) logo. Foto: Yuri Gripas

Tarneraskused, mis pidurdasid eelmisel aastal Euroopa riikide majanduskasvu, võivad kesta 2023. aastani, hoiatas neljapäeval Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

Tarnepiiranguteta, mille tõttu on suletud tehaseid ja on tekkinud puudus komponentidest, olnuks kasv eelmisel aastal kahe protsendi võrra suurem, seisab IMF-i blogis.

Paljude Euroopa riikide jaoks tähendab see umbkaudu ühe normaalse pandeemiaeelse aasta kasvu, lisatakse samas.

Prognooside põhjal peaks tarneraskused tänavu järele andma, kuid koroonaviiruse kiiresti leviv omikrontüvi muudab olukorra ebakindlaks, kirjutavad IMF-i peadirektor Kristalina Georgieva ja teised ametnikud.

«Euroopa ja Hiina on kehtestanud uued piirangud ja tulla võib veel häireid. Kokkuvõttes võivad tarneraskused kesta kauem, võibolla 2023. aastani.»

Euroala tööstustoodang võinuks olla tarneraskusteta samuti umbes kuus protsenti suurem.

Raportis omistatakse 40 protsenti tarnevapustustest pandeemiast tingitud sulgemismeetmetele.

Kõige rängemalt said kannatada riigid, mille tehased sõltuvad enim globaalsest tarneahelast, tõdes IMF ning tõi välja Saksamaa ja Tšehhi, kus normaalsel ajal oleks tööstustoodang võinud olla 14 protsenti suurem.

IMF soovitab lahendada tarnes tekkivad pudelikaelad regulatiivsete meetmetega, kus vähegi võimalik. Nii tuleks pikendada sadamate tööaega, kiirendada transpordilitsentside väljaandmist ja tõhustada immigratsooni tööjõupuuduse korvamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles