Kaubanduskoda: vilepuhujate kaitse seaduse eelnõu on ülereguleerimine

Jaanus Vogelberg
Copy
Vilepuhuja.
Vilepuhuja. Foto: Shutterstock

Kaubanduskoja hinnangul kujutab plaanitav vilepuhujate kaitse seadus endast ülereageerimist, mis toob nii ettevõtjatele kui avalikule sektorile täiendavat aja- ja rahakulu.

Riigikogu õiguskomisjonile saadetud arvamuses leidis koda, et on küsitav, kui suurt täiendavat kaitset pakub eelnõu rikkumisest teavitajatele. Praktiline vajadus uue seaduse järele koja hinnangul puudub ning sellega saavutatav ei kaalu üles ettevõtjatele ning riigile tekkivat halduskoormust. 

Eelnõu peamine eesmärk on pakkuda tööalase diskrimineerimise eest kaitset inimestele, kes annavad teada tööalase tegevusega teatavaks saanud õigusrikkumistest.

Koda põhjendas, et juba täna on Eesti õiguses olemas piisavad kaitsemeetmed. Näiteks töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja tagama töötajate kaitse diskrimineerimise eest ja järgima võrdse kohtlemise põhimõtet. Töölepingu seadus ei luba tööandjal lõpetada töötajaga töölepingut põhjusel, et töötaja on teavitanud avalikkust või pädevat asutust töökohal toimuvast seaduserikkumisest.

Lisaks on tööandjal keelatud eeltoodud põhjusel vähendada töötaja töötasu. Rikkumisest teavitajat kaitsev regulatsioon on täna olemas ka finantssektori regulatsioonides.

«Käskude ja keeldude kehtestamise asemel tuleks organisatsioonides edendada kultuuri, mis soosib seaduserikkumisest teavitamist,» leiab koda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles