Omavalitsuste esindajad tahavad viia tuulepargid kaldast 15 kilomeetri kaugusele (7)

Copy
Eesti mereala planeering on üldine strateegiadokument, mis sätestab, mida ja kuidas Eesti merealadel võib teha, muuhulgas pannakse planeeringuga paika ka avameretuuleparkide alad.
Eesti mereala planeering on üldine strateegiadokument, mis sätestab, mida ja kuidas Eesti merealadel võib teha, muuhulgas pannakse planeeringuga paika ka avameretuuleparkide alad. Foto: Hendrikson & KO

Eesti Linnade ja Valdade Liit (ELVL) leiab, et Eesti mereala planeeringu eelnõus tuleks suurendada seni kavandatud 11-kilomeetrine visuaalne puhver vähemalt 15 kilomeetrini.

ELVL leiab, et mereala planeeringus tuleks kehtestada praegu kavandatutest rangemad reeglid avameretuuleparkide rajamisele ning viia tuulikutele ette nähtud alad rannikust kaugemale. 

«Eelnõu seletuskirjas on märgitud, et lähima võimaliku tuuliku kauguseks Saaremaa läänerannikust on 11,1 kilomeetrit ning Liivi lahes avaldavad tuulikud enim visuaalset mõju Ruhnu saarele, samas on märgitud, et meretuuleparkide nähtavuskaugus selge ilmaga on umbes 50 kilomeetrit rannikust,» kirjutas ELVL-i tegevdirektor Veikko Luhalaid rahandusministeeriumile saadetud kirjas.

Samuti on tema sõnul eelnõus märgitud, et Eesti mereala planeering ei mõjuta Pärnu ja Hiiu merealal toimuvaid tegevusi, kuna nende osas on juba kehtestatud vastavad maakonnaplaneeringud.

«Kahuks peame märkima, et Pärnu maakonnaga piirneva mereala maakonnaplaneeringu kooskõlastamisel jättis Pärnu maavalitsus tookord omavalitsuste ettepanekud visuaalsest puhveralast arvestamata,» märkis Luhalaid ja lisas, et Häädemeeste valla ettepanek oli määrata puhverala kauguseks rannajoonest 15 kilomeetrit.

«Eeltoodule tuginedes ning lähtudes, et mereala planeerimisel peaks tuginema ning arvestama mandri osas kohalike omavalitsute arenguliste eesmärkidega teeme ettepaneku kaaluda planeeringus märgitud 11 kilomeetri visuaalse puhverala muutmist, suurendades seda vähemalt 15 kilomeetrini,» võttis liidu tegevdirektor kokku.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles