Leedu keskpank määras LHV-le rikkumise tõttu 200 000-eurose trahvi

BNS
Copy
LHV panga juhatuse liige Kadri Kiisel.
LHV panga juhatuse liige Kadri Kiisel. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Leedu keskpank otsustas, et LHV Pank on kliendi väärtpaberitega seotud korraldusi täites eksinud turukuritarvituse määruse nõuete vastu ja määras pangale 200 000 euro suuruse trahvi. LHV vaidlustab otsuse kohtus.

LHV hinnangul on Leedu keskpanga seisukoht süüdistavate punktide osas põhjendamatu, teatas LHV Group börsile.

Samale järeldusele jõudsid panga sõnul ka välised õiguseksperdid, kelle hinnangul on LHV tegevus olnud korrektne ja vastab rahvusvahelisele praktikale. Seejuures loobus Leedu keskpank LHV teatel menetluse käigus mõnedest etteheidetest. Seda arvestades vaidlustab LHV Leedu keskpanga otsuse kohtus.

Süüdistus puudutab siseteabe kasutamist

Vaidlusalune juhtum puudutab 2019. aasta novembris Nasdaq Vilniuse põhinimekirjas kaupleva AB Novaturas suuraktsionäri Central European Tour Operator S.a.r.l. (CETO) poolt Novaturase aktsiate suuremahulist müüki accelerated bookbuilding (ABB) vormi kasutades. LHV oli CETO poolt nimetatud tehingu peamiseks läbiviijaks ja tegutses samal ajal tavapäraselt Balti börsidel maaklerina kliendi tehinguid vahendades.

Leedu keskpanga hinnangul rikkus LHV Euroopa Liidu turukuritarvituse määrust, mille kohaselt isik ei tohi kaubelda ega teha katset kaubelda siseteabe alusel. Süüdistuse sisuks on, et ABB raames siseinfot teades vahendas LHV maaklerettevõttena kliendi aktsiate müügi tehinguid.

LHV on seisukohal, et ei ole regulatsioone rikkunud, kuna ABB protsessi ajal ei ole kauplemiskeeldu ning ABB algatamisest teavitati kõiki investoreid börsiteate kaudu. Lisaks ei nõustu ka seetõttu, et ABB miinimumhinna avalikustamine pole kohustuslik.

LHV rõhutab, et ei teeninud tehingute käigus ebaseaduslikku tulu. LHV on enda kinnitusel professionaalse maaklerettevõttena käitunud kõigi kehtivate reeglite järgi ning seepärast vaidlustab Leedu keskpanga otsuse, vajadusel kõikides kohtuastmetes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles