Rohepööre ajab tööstusmetallide hinna lakke

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Lisaks energiale on viimase aastaga maruliselt tõusnud ka tööstuses kasutatavate metallide hind. Kallimaks on läinud ka näiteks vask­traat.
Lisaks energiale on viimase aastaga maruliselt tõusnud ka tööstuses kasutatavate metallide hind. Kallimaks on läinud ka näiteks vask­traat. Foto: Dmitry Feoktistov/Scanpix

Paljude toorainete hinnad on viimastel kuudel pööraselt tõusnud ja vähe sellest, mitme puhul on hirm, et neid vajalikul määral ei jätkugi. Osalt selgitatakse hinnatõusu koroonaikkest pääseva maailma näljaga, osalt geopoliitiliste pingetega, aga osalt on selle taga ka riikide soov rohepööre kiiresti ellu viia.

Tööstuses kasutatavatest metallidest on kibe puudus käes ning hinnad tõusevad. Mäendusuudiseid vahendav portaal Miningscout kirjutas, et nappus puudutab nii alumiiniumi, niklit, vaske, tina kui ka tsinki. Ning kangesti oleks tarvis liitiumi. Varud on kogu maailmas üsna kokku kuivanud – kes aga midagi toodab, saab selle kohe ostjani suunata, kirjutab väljaanne.

Suuresti on selle nõudluse taga rohepööre: tööstusmetalle läheb tarvis nii päikesepaneelide kui ka tuuleparkide tootmiseks ning ka elektriautod neelavad suure osa olemasolevast varust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles