Euroopa Parlament nõuab mänguasjade ohutuseks rangemaid eeskirju

BNS
Copy
Barbie mänguasjad. Pilt on illustratiivne.
Barbie mänguasjad. Pilt on illustratiivne. Foto: Justin Tallis

Euroopa Parlament on seisukohal, et kõik EL-is müüdavad mänguasjad - sealhulgas internetist ostetud lelud - peavad olema ohutud ning selleks tuleb karmistada olemasolevaid eeskirju ja tagada parem järelevalve.

Kuigi 2009. aastal vastu võetud mänguasjade ohutuse direktiiv on tunduvalt parandanud laste kaitset, ei järgi mitmed kolmandate riikide tootjad ELi õigusakte. Seetõttu on paljud ELis müüdavad mänguasjad, eriti e-poodidest ostetud lelud, lastele endiselt ohtlikud.

Raportis, mis kiideti heaks 688 poolthäälega, vastu oli 6 ja erapooletuks jäi 1 saadik, nõuab parlament, et Euroopa Komisjon ja liikmesriigid tagaksid, et kõik ELi turul müüdavad mänguasjad, olenemata sellest, kus nad valmistatud on, vastaksid mänguasjade direktiivile.

Kõik ELis müüdavad mänguasjad peavad vastama ELi kemikaale käsitlevatele eeskirjadele. Lisaks soovib parlament, et Euroopa Komisjon kaaluks alla 36 kuu vanustele ja vanematele lastele mõeldud mänguasjade erisuse kaotamist. Hetkel kehtivate eeskirjade kohaselt on üle 3-aastastele lastele mõeldud mänguasjade kemikaalireeglid leebemad, mis annab tootjatele võimaluse nõuetest kõrvale hiilida.

Lisaks peavad EL-i liikmesriigid peavad paremini koordineerima turujärelevalvet ja tõhustama kontrolli, et avastada ohtlikke mänguasju. Uurida tuleks ka uute tehnoloogiate, nagu e-märgistus ja tehisintellekt, kasutamist ohtlike toodete tuvastamiseks.

Parlament juhib tähelepanu ka sellele, et nutimänguasjadega kaasnevad uued ohud laste turvalisusele, privaatsusele ja vaimsele tervisele. Seetõttu peaksid nutimänguasjade tootjad integreerima oma leludesse ohutus- ja turbemehhanismid. Samuti peaks Euroopa Komisjon hindama, kas mänguasjade etiketid võiksid sisaldada teavet toote vastupidavuse ja parandatavuse kohta.

Veebipoodidel on suur roll ohtlike mänguasjade ringluse piiramisel. Seetõttu peaksid nad võtma suurema vastutuse oma platvormidel müüdavate mänguasjade ohutuse tagamisel ja nõuetele mittevastavate toodete müügilt eemaldamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles