Euroopa riigid vabanevad järjest koroonapiirangutest

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Koroonapiirangute leevendamine on eelduseks suvise turmismihooaja õnnestumisel.
Koroonapiirangute leevendamine on eelduseks suvise turmismihooaja õnnestumisel. Foto: BORIS ROESSLER

Euroopa riigid on järjest tühistamas koroonapiiranguid ja kui nendega liitub Euroopa suurim majandus Saksamaa, võib öelda, et Euroopa on jätnud koroona pandeemia seljataha.

Euroopa naasmist normaalse elu juurde toetavad suhteliselt kõrged vaktsineerimisnäitajad ja omikroni tüvest põhjustatud leebemad haigusjuhud isegi siis, kui nakatumise määr ulatub tipptaseme lähedale.

Prantsuse terviseminister Olivier Veran ütles kolmapäeval, et Prantsusmaa võiks leevendada märtsi keskpaigast maski- ja vaktsineerimistõendi nõudeid. «Kui praegune trend jätkub, võib koroonalaine olla läbi umbes kahe nädala pärast,» ütles ta raadios France Info. «Pärast seda võime naasta peaaegu normaalsesse olukorda.»

Šveitsis eeldatakse, et valitsus loobub neljapäevast enamikust Covidi leviku tõkestamiseks võetud rahvatervise meetmetest. Ühistranspordis võib siiski maskide kandmise nõue jääda kehtima.

Austria kantsler Karl Nehammer arutab täna piirkondlike juhtidega täiendavaid leevendusvõimalusi. Hollandi valitsus esitas teisipäeval ettepanekud riigi täielikuks taasavamiseks, kuna nakatumise tase hakkavad rekordtasemelt langema.

«Kõik avaneb, kuid mitte ühe hooga, vaid sammude kaupa,» ütles Hollandi tervishoiuminister Ernst Kuipers teisipäeval.

Saksamaa on ettevaatlik

Ka Saksamaal on haiguspuhang hakanud viimastel päevadel taanduma ja Euroopa suurima majanduse suunas on tehtud üleskutseid järgida piirangute leevendamisel selliseid riike nagu Ühendkuningriik, Iirimaa ja Taani.

Saksa ametnikud on siiski ettevaatlikud. Valitsuse ettepanek näeb ette maski kandmise ja distantsi hoidmise kohustuse avalikes siseruumides ja ühistranspordis. Kardetakse uute viiruse tüvede põhjustatud haiguspuhanguid. Ametnikud kordavad miljonitele vaktsiinist hoidujatele tungivat oma üleskutset minna vaktsineerima.

«Me peame jääma valvsaks,» ütles Nordrhein-Westfaleni liidumaa peaminister Hendrik Wuest avalik-õiguslikule ringhäälingule ARD enne kohtumist. «Me ei saa lihtsalt üle parda visata kõike, mis on viimastel kuudel end õigustanud.»

Scholzi plaan

Saksamaa kantsler Olaf Scholzi büroo ettepanekute järgi võetakse suurem osa piiranguid Saksamaal maha kolmes etapis 20. märtsiks. Sarnaseid samme kavandavad ka Austria ja Šveits. Holland teatas, et kaotab juba sellest reedest piirangud inimestele ja ettevõtetele.

Saksamaal kaotatakse kantsleri ettepaneku kohaselt kohe vaktsineeritud või tervenenud inimestele erakogunemiste ning kaupluste külastamise piirangud.

Järgmise sammuna lubatakse vaktsineeritud, tervenenud või kehtiva negatiivse testiga inimesi restoranidesse ja hotellidesse ning suurüritustel saaks osaleda rohkem inimesi. Ööklubid võivad end taasavada inimestele, kes on saanud kordussüsti või andnud negatiivse testi. See jõustuks 4. märtsist.

Kolmandas ja viimases faasis kaotaks kehtivuse kõik põhjalikumad kaitsemeetmed seni, kuni tervishoiusüsteemi olukord seda võimaldab". Tööandjad pole enam kohustust lubada töötajatel kodus töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles