Kaupmehed: e-sigareti vallas valitseb ulatuslik must turg

BNS
Copy
E-sigarett
E-sigarett Foto: Meelis Meilbaum

Eesti E-sigareti Kaupmeeste Liidu hinnangul on kolm aastat tagasi Eestis jõustunud e-sigareti maitsestatud vedelike müügikeeld viinud ulatusliku musta turu kasvuni, kuna koos keeldudega ei ole proportsionaalselt tõhustatud järelevalvet.

Kontrollimata, illegaalselt müüdavad maitsestatud e-sigareti vedelikud levivad liidu kinnitusel massiliselt läbi sotsiaalmeedia, käest kätte ning paraku müüakse neid ka läbi internetipoodide, mis on samuti Eestis seadusega keelatud.

«Maitsestatud e-vedelikud on Eestis keelustatud, kuid enamikes Euroopa Liidu riikides meie ümber on tooted jätkuvalt riigi kontrolli all ja kaubanduses kättesaadavad vanusepiirangutega,» lausus Eesti E-sigareti kaupmeeste Liidu liige, Nicorex Baltic tegevjuht Diane Sirelpuu.

Ta sõnas, et kui maitsestatud e-vedelikud Eestis 2019. aasta lõpus keelustati, siis ennustasid kaupmehed, et kõrge aktsiis ja müügipiirangud toovad kaasa illegaalsete ja kontrollimata kaupade massilist liikumist. Paraku nii see ka läks, nentis ta.

«Mustalt turult ostetud tooted on need, mis alaealisteni jõuavad ja inimesed mürgistustega arsti juurde viivad, ning samal ajal kaubanduses töötavatele inimestele varju heidavad,» lausus Sirelpuu ja lisas, et aktsiisimaksu tõstmine või täiendav Eesti müügi või teavituse keelustamine ei aita seda probleemi lahendada.

Maksu- ja tolliamet andis mõni nädal tagasi meedia vahendusel teada, et veipimistarvikuid ja vedelikke püütakse tellida eelkõige välismaalt. Peamiselt proovitakse e-suitsu tellida suurtest veebipoodidest nagu Aliexpress, põhiriigid, kust veipimistarvikud teele pannakse, on Hiina, Singapur ja Suurbritannia.

Enne keeldu pidid kõik maitsestatud vedelikud sarnaselt teiste nikotiinitoodetega olema läbinud riigi poolt nõutud laboritestid, mis tagab toodete ohutuse. 

Eesti E-sigareti Kaupmeeste Liit on seisukohal, et Eesti vajab strateegiat, kuidas tubakavabade alternatiividega toimetada. «Me ei eelda maksuparadiisi, vaid tooted peavad olema riigi poolt kontrollitud. E-sigareti kaupmeeste esindusorganisatsioonina seisame oma tarbijate ja töötajate eest ning oleme valmis tegelikku turuolukorda tutvustama ning panustama analüüsi,» lausus Sirelpuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles