Eesti Pank: töötajate leidmine muutub järjest keerulisemaks

PM Majandus
Copy
Panga ökonomist Orsolya Soosaar.
Panga ökonomist Orsolya Soosaar. Foto: Eesti Pank

Tööturg on liikunud kriisist üle saamise kursil. Seda näitab see, et nii tööjõupuudus kui ka palgasaajate arv on jõudnud tagasi kriisieelse taseme lähedale, ütles Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.

Statistikaameti andmeil kahanes tööpuudus möödunud aasta neljandas kvartalis eelneva kvartali 5,7%lt 5,2%ni. See näitab maksu- ja tolliameti andmetega võrreldes nõrgemat hõive taastumist kriisist.

Peamiselt on kriisieelsega võrreldes väiksem noorte ja pensioniealiste hõive ning madalam on ka nende tööturul osalemise määr. Erinevuse taga võivad olla varasemast lühemad ja vähem stabiilsed töötamised nendes vanusegruppides, mis kajastuvad küll maksudeklaratsioonides, kuid mitte täielikult tööjõu-uuringus, märkis Soosaar.

Kuigi tööturg pole veel päris tagasi kriisieelses olukorras, on vaba tööjõu hulk siiski kiiresti vähenemas. Ettevõtete jaoks on tootmise laiendamine töötajate juurde värbamise abil muutumas keerulisemaks. See kajastub ka ettevõtete hinnangus tööjõupuudusele, mis on tõusnud kriisieelsele tasemele. Hõive edasist kasvu võib pidurdada energiahinna tõus, mis on pärssinud osa tootjate konkurentsivõimet, ning suurenenud ebakindlus seoses Venemaa ja Ukraina vahelise konflikti pingestumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles