Eesti kinkis õlitransiidi Lätile - raha neile, töötud meile (21)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti pani küll Valgevene õlitransiidi kinni, kuid Läti ja Leedu ei ole seda eeskuju järginud.
Eesti pani küll Valgevene õlitransiidi kinni, kuid Läti ja Leedu ei ole seda eeskuju järginud. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Kui Eesti otsustas kuu algul keelata Valgevene õlitransiidi läbi Eesti, lootis valitsus, et embargoga tulevad kaasa ka Läti ja Leedu. Paraku pole seda juhtunud ja suure tõenäosusega suundub Valgevene õli märtsist Eesti asemel Lätti.

Jaanuari lõpus sai avalikuks, et Euroopa Liidu (EL) sanktsioonide alla langenud Valgevene kasutab Eestit rekordilistes kogustes oma naftatoodete ekspordiks, deklareerides tollis naftasaadusi koodiga 2707, mis ei kuulu ELi sanktsioonide alla.

Eesti kehtestas 3. veebruaril Valgevenele lisasanktsioonid ja peatas 1. märtsist tollis koodi 2707 alla kuuluva kivisöe baasil valmistatud õli transiidi läbi Eesti.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on sanktsioonide mõte sundida Valgevene režiimi ja kaudselt ka Venemaad oma käitumist muutma.

Paraku ei ole ei Läti ega Leedu seni Eesti embargoga ühinenud. «Läti ja Leedu pole kaubagrupile 2707 sanktsioone kehtestanud, kuid toetavad ELi tasandil sanktsioneerimist,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja. «Töö nende ELis sanktsioneerimiseks käib.»

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles